EU%3A+beperking+neonicotino%C3%AFden
©

EU: beperking neonicotinoïden

Het doek lijkt te vallen voor veel toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof neonicotinoïden. Dat blijkt na stemming door de Europese lidstaten.

15 van de 27 lidstaten stemde vanmiddag in Brussel voor een verbod op de neonicotinoïden zoals dat was voorgesteld door de Europese Commissie.

De stemming bracht geen gekwalificeerde meerderheid en daarom is het nu aan de Europese Commissie om een definitief besluit te nemen.

De Commissie zal hoogstwaarschijnlijk besluiten om het voorliggende verbod in te voeren.

Behandeld zaad

In dat voorstel van de Europese Commissie staat dat de neonicotinoïden niet gebruikt mogen worden op voor bijen aantrekkelijke gewassen.

Ook komt er een verbod op de verkoop en het gebruik van behandeld zaad met deze werkzame stoffen. Uitgezonderd zijn de gewassen die niet-aantrekkelijk voor bijen zijn.

Onrendabel

'Voor Nederland heeft het verbod vooral gevolgen voor de teelt van maïs en koolzaad', zegt Jaap van Wenum van LTO.

'Zonder zaadcoating in de koolzaadteelt moeten er meer bespuitingen worden uitgevoerd. Dat betekent meer kosten die de teelt waarschijnlijk onrendabel maakt.'

Geen alternatief

Ook voor maïs geldt dat zaadcoating niet meer is toegestaan. 'Voor de bestrijding van Ritnaalden is geen alternatief, weet Van Wenum. 'Dat kan de maisteelt op gescheurd grasland moeilijk maken.'

Glastuinbouw

In de glastuinbouw en voor gewasbespuitingen na de bloei blijven de neonicotinoïden toegestaan.

Het verbod gaat per 1 december 2013 in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
Meer weer