15 procent gebruik neonics valt onder verbod

Vanwege het tijdelijk verbod van drie neonicotinoïden op voor bijen aantrekkelijke gewassen, wordt in Nederland van de betreffende middelen 15 procent minder gebruikt. Dat concludeert onderzoeksbureau CLM.

15+procent+gebruik+neonics+valt+onder+verbod
© Nieuwe Oogst

Het tijdelijk verbod vanuit de Europese Unie treft in Nederland de zaadbehandeling in maïs en koolzaad en voor een deel gewasbehandelingen in de fruitteelt, bollenteelt en boomteelt.

Op verzoek van Greenpeace onderzocht CLM de gevolgen van het tijdelijke verbod van de neonicotinoïden voor de Nederlandse land- en tuinbouw. CLM stelde vast dat jaarlijks zo'n 13.000 kilo imidacloprid, ruim 5.000 kilo thiamethoxam en bijna 1.500 kilo clothianidine wordt gebruikt.

Brede toepassing

De toepassing van imidacloprid is breed in ongeveer negentig gewassen. Ook het gebruik van thiamethoxam is vrij breed en varieert van zaad-, grond- en gewasbehandelingen in zo'n dertig gewassen. Clothianidine wordt alleen gebruikt voor zaadbehandeling van maïs, koolzaad en suikerbieten.

CLM gaat ervan uit dat vanwege het verbod van de betreffende middelen in Nederland respectievelijk 14 procent, nogmaals 14 procent en 33 procent minder wordt gebruikt. Samen gaat het gemiddeld om 15 procent van het gebruik dat onder het verbod valt.

Andere

CLM verwacht niet dat de verboden toepassingen zorgen voor landbouwkundige knelpunten. Wel is de kans aanwezig dat telers overschakelen op andere neonicotinoïden zoals thiacloprid en acetamiprid. Of alternatieve middelen die mogelijk ook giftig zijn voor bijen en het waterleven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer