Kamer+steunt+inzet+Dijksma+bijen
© Nieuwe Oogst

Kamer steunt inzet Dijksma bijen

De Tweede Kamer is tevreden over de Nederlandse inzet om de bijensterfte terug te dringen. Dat blijkt na een debat over bijensterfte in de Tweede Kamer.

De Europese Commissie komt volgende week met een verbod op gewasbeschermingsmiddelen met drie werkzame stoffen in de groep van de neonicotinoïden.

Verbod

Het verbod houdt in een zes toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen worden aangepast. Tien middelen worden verboden en zes middelen krijgen een beperking.

Voor de landbouw heeft het vooral gevolgen voor gewassen met gecoat zaad zoals suikerbieten en mais.

Bayer

Nog twee andere stoffen uit de neonicotinoidengroep worden nader bekeken door Nederlandse en Europese onderzoeksinstanties.

Mogelijk kunnen daarvoor ook beperkingen gaan gelden. Het gaat onder meer om de werkzame stoffen die zitten in de Bayer-middelen Alanto, Bariard, Biscaya en CaLypso.

Twijfel

De VVD heeft nog twijfels over het verbod omdat wetenschappers tegenstrijdige geluiden laten horen over de relatie tussen bijensterfte en het gebruik van neonicotinoïden.

Lozingen

De Kamerleden maken zich wel zorgen over de hoge waarden van de werkzame stof imidacloprid in het oppervlaktewater.

Dijksma liet weten dat normen voor Imidcloprid worden aangescherpt. Ook wordt het zuivere van lozingen in de glastuinbouw vanaf 2016 verplicht.

Actieplan

Dijksma wil in samenwerking met de agrarische sector, maatschappelijke organisaties, overheden en imkers een actieplan bijgezondheid opstarten.

Het plan moet zorgen voor betere biodiversiteit, meer deskundige imkers en betere bijgezondheid.

Eind september moet het plan klaar zijn.

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  16° / 6°
  20 %
Meer weer