WUR: Investering toetsen op rendement

Als melkveehouders het goed doen, wordt de 'interne rentevoet' voor melkveehouders, banken en accountants de komende jaren hét sleutelwoord in de beoordeling van investeringen op rendement.

WUR%3A+Investering+toetsen+op+rendement
© Marcel Bekken

Dat stelt onderzoeker Jelle Zijlstra van Wageningen UR (WUR) na aanleiding van het pas gepresenteerde rapport ‘Beter zicht op rendement van investeringen'.

'De huidige kengetallen in Nederland leggen veel nadruk op financiële haalbaarheid, maar weinig op rendement. Dat moet anders', zegt Zijlstra. Harm Holman en Jacob Mulder, namens respectievelijk EDF en LTO leden van de stuurgroep die het onderzoek begeleidt, vinden het bittere noodzaak om daar snel verandering in te brengen. 'Anders gaan veel melkveebedrijven de komende jaren hard onderuit', waarschuwt Holman.

3 kengetallen

Wageningen UR onderzocht de bruikbaarheid van verschillende kengetallen voor de Nederlandse melkveehouderij. Uit verschillende modelberekeningen en workshops met onder andere accountants en melkveehouders, die vaak en veel rekenen, komen 3 kengetallen duidelijk naar voren: de terugverdientermijn, de interne rentevoet en de gemiddelde extra marge per € 100 investering.

Met deze 3 kengetallen kan het rendement van een investering goed worden ingeschat.
Zijlstra stelt dat de interne rentevoet het meest geschikt is, omdat het een gemakkelijk te interpreteren kengetal is om het rendement van investeringsplannen te vergelijken.

Andere kijk

De nieuwe kengetallen bieden volgens Zijlstra een heel andere kijk op de resultaten van investeringsplannen dan de gebruikelijke liquiditeitsmaatstaven als reserveringscapaciteit en marge. Hij hoopt dan ook dat ze gemeengoed worden in de melksector. Een aantal accountants heeft al toegezegd de kengetallen te gaan gebruiken bij het beoordelen van investeringsplannen voor hun klanten.

Lees meer hierover deze zaterdag in het Vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer