Project+haalt+haver+uit+vergetelheid
© Nieuwe Oogst

Project haalt haver uit vergetelheid

De Nederlandse Haverketen is een consortium van bedrijven en kennisinstellingen dat werkt aan de herintroductie van haver.

Meerwaarde van het afgedankte graangewas is de hoge gezondheids- en voedingswaarde voor mens en dier. Uiteindelijk doel is haver opnieuw te positioneren als veelzijdig gewas in het bouwplan van akkerbouwers en veehouders.

Haver was tot halverwege de vorige eeuw één van de belangrijkste akkerbouwgewassen in Nederland. Eind jaren '50 was het areaal nog 160.000 hectare. Daarvan was in 2011 nog ongeveer 1500 hectare over.

Gezond en voedzaam

WUR-onderzoeker Luud Gilissen is projectleider van De Nederlandse Haverketen. Hij stelt dat haver gezond, voedzaam en duurzaam is. 'Het is een gewas met veel toepassingsmogelijkheden en aantrekkelijk om op te nemen in teeltrotaties. Op termijn gaan we ervan uit dat in Nederland een areaal van 60.000 hectare haalbaar is.'

Partners in het consortium van de Nederlandse Haverketen zijn naast Wageningen UR, bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie, verwerkers, de coeliakievereniging van mensen met een glutenallergie en het Nederlandse Bakkerij Centrum.

Vervolgprojecten

Het project moet onder meer antwoord geven op vragen over de waarde van haver als voedingsmiddel en voor de productie van waardevolle inhoudstoffen. Het is de bedoeling om samen met het bedrijfsleven vervolgprojecten op te zetten voor het vermarkten van haver en haverproducten.

• Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer