Schimmel+zet+tomaat+onder+druk
© Douwe Korting

Schimmel zet tomaat onder druk

De schimmel Verticillium weet de verdediging van de tomaat te doorbreken met de inzet van een ooit 'ontvoerd' gen uit een plant. De schimmel benut dat gen om een agressieve ondergrondse aanval op tomatenwortels te lanceren.

Tomatenplanten hebben een verdedigingssysteem om ziekteverwekkers te herkennen en onschadelijk te maken. Dat geldt ook voor alle andere planten, dieren en mensen.

Verdedigingslinie

Die signalering is vaak gebaseerd op de herkenning van vreemde onderdelen van de ziekteverwekkers die een poging doen binnen te dringen. Om zulke componenten te herkennen, dragen de cellen gevoelige ontvangers op hun buitenoppervlak.

Om de bodemschimmel Verticillium te herkennen, beschikt de tomatenplant over een soort verdedigingslinie. Sommige stammen van de Verticillium-schimmel weten dit te ontlopen.

Gen stelen

De schimmel is in staat om een belangrijk gen van de plant te stelen. Wanneer dit gen ontbreekt, is de schimmel onzichtbaar voor de plant. Hij is dan in staat de tomatenplant te infecteren.

In het Amerikaanse tijdschrift PNAS rapporteren onderzoekers van Wageningen UR en collega's uit België, Japan en de Verenigde Staten over de opgelaaide wapenwedloop.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer