Dijkhuizen: 'Intensievere landbouw nodig'

De Nederlandse landbouw moet nog intensiever worden. Dat zegt voorzitter Aalt Dijkhuizen van de Raad van Bestuur van Wageningen UR in een interview in Trouw.

Dijkhuizen%3A+%27Intensievere+landbouw+nodig%27
©

De groei van de wereldbevolking en welvaart in opkomende economieën betekent dat er meer vlees en zuivel worden gebruikt, vindt Dijkhuizen.

Dat betekent volgens hem dat de voedselproductie - voor mens en dier samen - per hectare moet verdubbelen. 'Als we nu gaan roepen dat die intensieve landbouw zijn langste tijd heeft gehad, dan gooi je het kind met het badwater weg.'

Biologisch minder effectief

De wereldbevolking groeit met 2 miljard tot 9 miljard mensen in 2050, stelt Dijkshuizen. 'De biologische landbouw is een stuk minder effectief en vraagt dus veel meer ruimte. Waar halen we die vandaan, als er 2 miljard mensen bijkomen?'

Lokale of regionale productieketens brengen geen optimale landbouw voort. 'We moeten zoveel meer produceren. Dat kan alleen als we het wereldwijde systeem optimaliseren. Het alternatief is meer honger.'

Niet zoveel mis

Er is niet zoveel mis met intensieve landbouw vindt Dijkhuizen, zeker niet met de Nederlandse.

'Als je kijkt naar ons pluimvee: de uitstoot per kilo product is amper hoger dan die van vleesvervangers. Nederlandse boeren zijn wereldkampioen op deze punten. Wij zijn de Usain Bolt van de voeding. De wereld van straks zal lijken op Nederland.'

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer