'3 pakketten agrarisch natuurbeheer volstaan'

Het agrarische natuurbeheer kan in de toekomst volstaan met 3 eenvoudige pakketten, uitgevoerd door zelfsturende collectieven. Dat is de conclusie van een groep van 10 boeren.

%273+pakketten+agrarisch+natuurbeheer+volstaan%27
© Persbureau Noordoost

Die boeren schreven op uitnodiging van EL&I-staatssecretaris Henk Bleker een advies over de toekomst van het agrarisch natuurbeheer. De pakketten beschrijven het beheer voor 3 biotopen: grasland, akker en kleinschalig landschap. Nu zijn er meer dan 70 pakketten.

Het terugbrengen van het aantal pakketten betekent minder kosten, stellen de boeren. Dat is koren op de molen van de bewindsman. Het rijk, dat vanaf 2014 verantwoordelijk wordt voor het agrarisch natuurbeheer, wil de uitvoeringslasten van het agrarisch natuurbeheer terugdringen.

Flexibel

De uitvoeringskosten maken nu 40 tot 50% van het budget uit. Volgens de plannen van de boeren moeten samenwerkende grondgebruikers meer verantwoordelijk krijgen. Dat scheelt aanvragen en dus administratieve rompslomp.

Ook kan de invulling van agrarisch natuurbeheer daardoor meer flexibel worden. Bijvoorbeeld, een collectief biedt aan om 300 hectare grasland te beheren in een mozaïek van 25% botanisch beheer, 30% blijvend grasland en 45% uitgesteld maaibeheer.

Beheermaatregelen

De concrete beheermaatregelen worden toegedeeld aan individuele ondernemers in het gebied.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van EL&I sluiten de voorstellen van de boeren goed aan bij de ideeën van Bleker over agrarisch natuurbeheer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer