NMZH%3A+%27Boeren+onmisbaar+voor+natuur%27
© Nieuwe Oogst

NMZH: 'Boeren onmisbaar voor natuur'

'Boeren zijn onmisbaar voor de natuur in bijvoorbeeld het Groene Hart.' Dat stelt Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) na een peiling over natuur in het westelijk veenweidegebied.

'Maar er moet wel fors meer geïnvesteerd worden in de natuur in het agrarisch gebied', voegt de natuurorganisatie eraan toe. Dat vindt zo’n 80% van de respondenten van de Groene Peiler, een peiling onder 200 mensen.

'De natuur in het boerenland is zeer belangrijk voor de biodiversiteit in de provincie. Vooral het boerenland in de veenweidegebieden in het Groene Hart is van groot belang', concludeert NMZH. 'Het Groene Hart vormt de groene long voor de bewoners van de Randstad.'

Belang van boeren

Ruim 65% van de ondervraagden vindt dat het Groene Hart zonder landbouw minder mooi is. Volgens meer dan 95% van de mensen moet de bestaande natuur in het agrarische gebied behouden blijven. Ook ziet 75% van de mensen het belang van boeren voor het natuurbehoud in. Die groep denkt dat de natuur zonder beheer door boeren snel verdwijnt.

Bijna 60% van de ondervraagden geeft aan dat er nog meer boeren mee moeten doen aan het agrarisch natuurbeheer. Dat er meer investeringen nodig zijn om het beheer van natuur en landschap in het boerenland op peil te houden, is bijna 90% van de mensen het mee eens. Nog eens 70% vindt dat daar ook veranderingen in het agrarische landschap, zoals vernatting, bij nodig zijn.

• Klik voor complete overzicht op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  10° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
Meer weer