ANV%27s+moeten+professionaliseren
©

ANV's moeten professionaliseren

Agrarische natuurverenigingen (ANV) moeten een centrale rol krijgen in het uitvoeren van groene en blauwe diensten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van BoerenNatuur, de overkoepelende organisatie voor ANV's in Noord-Nederland.

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker wil agrarische natuurverenigingen een prominente rol geven in de realisatie van het Europees landbouwbeleid na 2013. Daar zijn ook volop kansen voor, concluderen de onderzoekers van Projecten LTO Noord en Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek.

Zowel de overheden als de ANV’s moeten echter nog flink aan de slag om de juiste structuur voor samenwerking te bewerkstelligen.

Bureaucratie

Rijk en provincies moeten ANV’s stimuleren om de uitvoering van groene en blauwe diensten op zich te nemen, menen de onderzoekers. Dat kan door de overhead en bureaucratie te verminderen. Ook moeten er goede financiële vergoedingen komen die voor een langere periode zijn vastgelegd bijvoorbeeld voor 12 jaar.

De ANV’s moeten zich ontwikkelen tot professionele beheerorganisaties, staat in het rapport. Gebeurt dat niet dan verliezen de ANV’s de kans zelf verantwoordelijk te worden voor hun gebiedseigen invulling van groene en blauwe diensten. Overkoepelende organisaties als BoerenNatuur moet hen daarbij helpen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer