Rechtszaak Varkens in Nood tegen Staat om couperen varkensstaarten

Varkens in Nood start een juridische procedure tegen de overheid, omdat er volgens de dierenrechtenorganisatie nog altijd illegaal varkensstaarten worden gecoupeerd.

Rechtszaak+Varkens+in+Nood+tegen+Staat+om+couperen+varkensstaarten
© Twan Wiermans

De stichting wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat handhaven bij vijf grote varkenshouders die structureel biggenstaarten zouden couperen. Het routinematig afbranden van varkensstaarten is sinds 1991 bij wet verboden. Er geldt echter een uitzondering als alle andere maatregelen tegen staartbijten niets uithalen.

Maar volgens Varkens in Nood negeren varkenshouders vaak maatregelen als het verbeteren van de leefomgeving of het houden van minder varkens per vierkante meter en gaan zij gelijk over tot het couperen van staarten. De NVWA treedt daar niet tegen op. Met de rechtszaak wil de stichting afdwingen dat dit wel gebeurt.


Niet vast te stellen

De NVWA stelt dat met de huidige wetgeving niet duidelijk wordt wanneer een varkenshouder staarten mag couperen. Daardoor kan de toezichthouder niet vaststellen wanneer de regels worden overtreden en ook niet handhaven. De toezichthouder grijpt wel in bij te volle hokken en hokken die geen recht doen aan het welzijn van de varkens. Dit zijn factoren die ook kunnen bijdragen aan het staartbijten.

Het verantwoordelijke ministerie van Landbouw benadrukt dat het beleid voert waarbij het amputeren van biggenstaarten wordt uitgefaseerd. 'In 2019 is hiervoor een einddatum vastgesteld, namelijk 2030.' Het aanpakken van de oorzaken van staartbijten vergt een 'fundamentele aanpassing van de bedrijfsvoering' die nu eenmaal meer tijd kost, aldus het ministerie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer