Varkens in Nood wil verbod gebruik prikker in varkenshouderij

Varkens in Nood wil een volledig verbod op het gebruik van prikkers in de varkenshouderij. De organisatie is tegen de inzet van deze stroomstootapparaten en is daarom een petitie gestart.

Varkens+in+Nood+wil+verbod+gebruik+prikker+in+varkenshouderij
© Henk Riswick

Het gebruik van prikkers is volgens Europese regels alleen toegestaan op volwassen dieren en dan enkel in uitzonderlijke situaties. Varkens in Nood deed in 2019 en 2022 onderzoek naar de behandeling van varkens tijdens transporten, waarbij undercoverbeelden zijn gemaakt.

De conclusie van het onderzoek is dat het stroomstootapparaat te vaak zou worden misbruikt, geeft de dierenwelzijnsorganisatie aan. Ze noemt bijvoorbeeld het gebruik bij jonge dieren of om varkens vooruit te drijven. De undercoverbeelden waarvan RTL Nieuws een compilatie maakte, stroken in geen enkel opzicht met de dagelijkse praktijk en de uitgangspunten van de Respect Vee campagne, zegt Vee&Logistiek Nederland (V&LN) in een reactie.


Aandacht voor integriteit varken

Vee&Logistiek Nederland geeft aan een groot belang te hechten aan het zorg en aandacht voor de integriteit van het dier verplaatsen van varkens. De leden van Vee & Logistiek worden actief aangespoord elkaar corrigerend aan te spreken op dieronvriendelijk handelen. Veetransporten staan onder toezicht van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). De NVWA doet onderzoek naar de incidenten. Vee&Logistiek Nederland ondersteunt dit van harte.

Daarnaast is er volgens de organisatie continue aandacht voor verbeteringen. Zo neemt V&LN deel aan een project met als doel het gebruik van drijfmiddelen te beperken en het indien nodig correct te gebruiken. Ook wordt er geïnvesteerd in het vergroten van de vakkennis van de betrokkenen bij het laden en lossen van varkens. En wordt er gewerkt aan het verbeteren van de looplijnen en de omstandigheden bij laden en lossen van dieren.


Adviesrapport

Naar aanleiding van het onderzoek naar de behandeling van varkens tijdens transporten, stelde Varkens in Nood ook een adviesrapport over de mogelijke route naar een verbod op het gebruik van stroomstootapparaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer