Varkens in Nood wil inzet Staghouwer tegen lange afstandstransport

Varkens in Nood wil dat landbouwminister Henk Staghouwer zich inzet tegen transporten van varkens die langer dan acht uur duren. Uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat in de eerste helft van 2022 17 procent meer varkens werden geëxporteerd, met name ook over langere afstanden.

Varkens+in+Nood+wil+inzet+Staghouwer+tegen+lange+afstandstransport
© Henk Riswick

Staghouwer steunde maandag in Brussel een motie van Denemarken. Die pleit voor het transport van karkassen en genetisch materiaal in plaats van het transport van levende dieren. In Brussel sprak de Europese Commissie maandag over het herzien van de transportverordening die voor 2023 op de rol staat. Over het onderwerp wordt al meerdere jaren gesproken in Brussel.

'De minister schaarde zich achter de motie van Denemarken en wijst vaak naar Europa als het gaat om regelgeving. Wat wij willen weten, is wat de minister nationaal op dat punt gaat ondernemen. Hij en zijn voorgangers spreken zich al langer uit tegen lange afstandstransporten', geeft Robyn Pees van Varkens in Nood aan.


Bovenwettelijk vastgelegd

Om te illustreren wat Varkens in Nood concreet van minister Staghouwer wil, haalt Pees Duitsland aan. Daar is nu bovenwettelijk vastgelegd dat kalveren minimaal vier weken op de boerderij moeten blijven in plaats van twee. 'In Nederland kun je ook bovenwettelijke eisen stellen aan het transport van dieren naar bestemmingen verder weg dan acht uur.'

Uit de cijfers van RVO blijkt dat in de eerste helft van 2022 436.314 vleesvarkens werden geëxporteerd. Tijdens dezelfde periode in 2021 waren dat er 373.066. De export naar Spanje verdubbelde in de eerste helft van 2022 ten opzichte van 2021 naar 53.352 varkens. Daarnaast vonden meer vleesvarkens hun weg naar Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer