Adema laat verbod stroomprikker bij veevervoer onderzoeken

Landbouwminister Piet Adema wil een verbod op het gebruik van stroomstootapparaten bij het vervoer van vee. Tijdens het begrotingsdebat in de Tweede Kamer reageerde hij woensdag op beelden die door RTL Nieuws zijn uitgezonden van varkens die vaak met een zogenoemde stroomprikker een schok krijgen toegediend.

Adema+laat+verbod+stroomprikker+bij+veevervoer+onderzoeken
© Henk Riswick

Volgens Adema zijn de beelden 'afschuwelijk en walgelijk'. 'Zo ga je niet met dieren om. Dit kan gewoon niet. Hier moeten we mee stoppen en we gaan ermee stoppen', gaf hij aan. Tijdens het debat drongen PvdA en PvdD aan op een verbod op stroomstootstokken bij het vervoer van dieren en bij gebruik in stallen.

Adema zegt toe het verbod te onderzoeken en dat past in een dierwaardigere veehouderij die het kabinet nastreeft. Bij het aangekondigde onderzoek speelt onder meer de vraag of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wel toezicht kan houden op de naleving van het verbod.


De uitgezonden beelden zijn gemaakt door Varkens in Nood met behulp van verborgen camera's en drones. Ze laten onder meer het gebruik van stroomstokken zien bij het laden van vrachtwagens met varkens. De NVWA laat aan RTL weten dat de stroomprikkers daarbij veel te vaak worden gebruikt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer