Minister stuurt voorstel totaalverbod veeprikkers naar parlement

Demissionair landbouwminister Piet Adema wil een totaalverbod op het gebruik van stroomstootapparatuur bij vee. Het voorstel daarvoor wordt aan de Tweede en Eerste Kamer voorgelegd. Het streven is dat het verbod 1 juli 2025 ingaat.

Minister+stuurt+voorstel+totaalverbod+veeprikkers+naar+parlement
© Marcel Bekken
Dat schrijft Adema aan de Tweede Kamer. Het gebruik van stroomstootapparatuur staat al lange tijd ter discussie. In de praktijk worden verschillende soorten veedrijvers gebruikt met verschillende wattageniveaus. Discussie was er onder andere nog over het gebruik van laagvoltagedrijvers. De minister is van oordeel dat veedrijvers in alle gevallen pijn en stress veroorzaken bij dieren.

Afgelopen maanden zijn er gesprekken geweest met onder andere verschillende sectorpartijen en vond een internetconsultatie plaats. Het concept van de algemene maatregel van bestuur (AMvB) waarin het totaalverbod was geregeld, was onderwerp van gesprek. Op de internetconsultatie kwamen 55 openbare en 13 anonieme reacties binnen. Vanuit de sectororganisaties reageerden onder andere Samenwerkende Veetransporteurs, exploitanten van verzamelcentra, transporteurs, veehouders en ngo's.


Onder de ngo's ook Varkens in Nood, die nieuw onderzoek heeft gedaan naar het gebruik van veeprikkers. De uitkomst van dat onderzoek is reden voor de organisatie om Adema in een brandbrief te vragen om het aangekondigde verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur onmiddellijk in te laten gaan. In zijn brief schrijft de minister dat het concept van de AMvB is besproken met de sector en dat hij dit zo snel mogelijk wil voorleggen aan de Tweede en Eerste Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer