COV: NVWA kan beelden slachterijen op ieder moment inzien

De NVWA kan camerabeelden die in slachterijen zijn gemaakt te allen tijde terugkijken. COV ziet daarom geen aanleiding om de huidige werkwijze te veranderen. De koepelorganisatie voor de vleesverwerkende industrie reageert hiermee op een persbericht van Varkens in Nood waarin ze pleit voor het openbaar maken van de beelden.

COV%3A+NVWA+kan+beelden+slachterijen+op+ieder+moment+inzien
© Varkens Archief

Alle grotere Nederlandse slachterijen zijn uitgerust met camera's. De beelden zijn op elk moment terug te zien door medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). 'Slechts in een heel klein percentage van de gevallen gebeurt iets wat anders had gemoeten', reageert COV-woordvoerder Dé van de Riet.

'Het is echt niet zo dat zogeheten misstanden schering en inslag zijn. De bevindingen van de NVWA moeten meer in het perspectief van het totaal aantal slachtingen worden gezien en tegen de achtergrond van de prestaties van de bedrijven', aldus de COV-woordvoerder.


Camerabeelden openbaar

Van de Riet reageert op een persbericht van Varkens in Nood, waarin ze pleit voor het openbaar maken van de camerabeelden. De organisatie beroept zich hierbij op waarnemingen van de NVWA uit 2019 en 2020. De data over 2021 zijn nog niet bekend.

Wat COV betreft is aanpassing van de wet- en regelgeving niet aan de orde. De huidige werkwijze noemt de koepelorganisatie een goede balans tussen functioneel toezicht en het borgen van de privacy binnen de ondernemingen.


Bedrijfsinformatie

'Voor ons is er nu geen aanleiding om de werkwijze te veranderen', geeft de woordvoerder van het COV aan. 'De dierenartsen van de NVWA zijn aanwezig bij het hele bedrijfsproces, vanaf de aanlevering van de dieren tot aan de slacht en de verdere verwerking. Zij kunnen op elk moment alles waarnemen. De camerabeelden zijn bedrijfsinformatie en vullen dat inmiddels prima aan.'

De beelden kunnen op elk gewenst moment worden teruggekeken. In de ogen van COV heeft het geen zin om de vele honderden camera's in de bedrijven voortdurend te volgen. De koepelorganisatie noemt dat ook 'praktisch niet werkbaar'.


Beeld niet representatief

Zaken die niet goed gaan in slachterijen zijn Varkens in Nood al langer een doorn in het oog. De organisatie vraagt daar ook al enkele jaren aandacht voor. Maar wat de COV betreft worden overtredingen te makkelijk als 'misstand' bestempeld en worden incidenten te snel tot regel verheven. 'Er wordt een beeld gecreëerd dat niet representatief is voor de inzet en de goede scores van bedrijven.'

Dierenwelzijn in slachterijen staat sinds 2020 ook op de politieke agenda. Naar aanleiding daarvan is onderzoek gedaan naar de waarde van cameratoezicht in slachterijen. De minister van LNV en de NVWA waren hier in 2021 positief over. Later dit jaar volgt daarover een wetsvoorstel.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer