Dierenbeschermers willen ook worden gehoord voor Landbouwakkoord

Dierenbeschermingsorganisaties zijn een gezamenlijke petitie gestart om bij de gesprekken over het Landbouwakkoord aan tafel te komen zitten. Ze willen daarmee de belangen van dieren behartigen.

Dierenbeschermers+willen+ook+worden+gehoord+voor+Landbouwakkoord
© Jos Thelosen

Uit onderzoek van Varkens in Nood en Dier&Recht komt naar voren dat in de afgelopen twee decennia 4,6 miljard euro is besteed aan de verduurzaming van de veehouderij en vermindering van de uitstoot. Volgens beide organisaties blijkt dit in de praktijk nauwelijks te werken en hebben maatregelen in veel gevallen impact op het dierenwelzijn. Zo hebben emissiearme vloeren in hun ogen een negatief effect op de klauwgezondheid en kunnen opgehoopte mestgassen tot explosies leiden.

Ze vinden het dan ook raar dat in de recent gepresenteerde kabinetsplannen soortgelijke maatregelen worden genoemd om de stikstofproblematiek aan te pakken. Ze roepen landbouwminister Piet Adema op om dierenbeschermingsorganisaties bij het Landbouwakkoord te betrekken. Die organisaties zijn niet uitgenodigd. Daarnaast roepen zij op om niet opnieuw te kiezen voor maatregelen die het dierenwelzijn verslechteren.


Petitie

Varkens in Nood en Dier&Recht zijn een petitie gestart om de minister op te roepen om dierenbelangen centraal te zetten bij de landbouwhervormingen. Frederieke Schouten, directeur van beide stichtingen: 'De stikstofcrisis is een dierencrisis, maar de dieren kunnen niet met tractoren naar Den Haag. Ze worden vaak vergeten, terwijl dieren in de veehouderij samen met de natuur de grootste slachtoffers zijn van het huidige landbouwsysteem.'De partijen willen onder meer een streep door het Convenant dierwaardige veehouderij en het behoud van het amendement Vestering (Partij voor de Dieren) over de Wet Dieren. Met het genoemde convenant wil Adema met een alternatief voor dit amendement komen.

Ze willen ook een einddatum waarop dieren worden aangepast aan het systeem en er geen ruimte wordt geboden voor hun essentiële natuurlijke gedragingen. Ook willen de partijen onder meer dat de minister kiest voor opkoop en niet voor verplaatsingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer