Consument ziet peulvrucht over het hoofd als geschikte vleesvervanger

Ruim twee derde (67 procent) van de Nederlanders ziet peulvruchten niet als geschikte vleesvervanger. Dit blijkt uit het nationale bonenonderzoek dat groenten- en peulvruchtenfabrikant HAK in 2023 liet doen onder Nederlandse consumenten.

Consument+ziet+peulvrucht+over+het+hoofd+als+geschikte+vleesvervanger
© Job Hiddink

'Bonen hebben bij consumenten nog steeds een oudbollig imago', stelt algemeen directeur Nicole Freid van HAK. Volgens haar is dat een belangrijke reden waarom de consumptie van peulvruchten – zoals bruine bonen, linzen of kidneybonen – achterblijft in Nederland.

'Consumenten zijn altijd al gewoontedieren geweest. Ze zitten vast in een bepaalde routine en komen daar moeilijk uit', stelt Freid. 'Dat heeft in mijn ogen ook te maken met het feit dat ze in de winkel niet genoeg worden gewezen op peulvruchten in het schap. We zijn in overleg met retailers om peulvruchten meer naar voren te halen in supermarkten.'

Het nationale bonenonderzoek laat verder zien dat consumenten weinig kennis hebben over de gezondheidsvoordelen van peulvruchten. De producten zijn een bron van plantaardige eiwitten. En door vlees af en toe te vervangen door peulvruchten, krijgen consumenten meer vezels binnen en minder verzadigd vet.

Consumenten komen in de winkel niet genoeg in confrontatie met peulvruchten

Nicole Freid, algemeen directeur van HAK

'Boonus-calculator'

Daarnaast geeft Freid aan dat zeker een derde van de Nederlanders niet goed weet hoe je bonen kunt bereiden. Ze geven dan ook aan dat het een drempel is om vaker bonen te gaan eten. 'Terwijl vlees in bestaande gerechten simpel een-op-een is te vervangen door peulvruchten. Bovendien kun je daarmee veel geld besparen.' Om inzichtelijk te maken wat een consument precies kan besparen, heeft HAK de 'Boonus-calculator' ontwikkeld.

Deze rekentool laat zien wat consumenten kunnen besparen in euro's als ze vlees een keer vervangen door peulvruchten. De gemiddelde categorieprijs van vlees in een maaltijd wordt vergeleken met de gemiddelde categorieprijs van een geschikt alternatief in peulvruchten. Daarnaast toont de calculator recepten die bij Nederlanders vaak op het menu staan. 'Je moet kopers wel handelingsperspectief geven', zegt Freid.

Verder kunnen consumenten met de rekentool zien wat ze door het kopen van meer peulvruchten kunnen besparen aan CO2-uitstoot. Peulvruchten hebben een veel lagere uitstoot dan vlees en leveren daarnaast een positieve bijdrage aan de bodem en biodiversiteit, stelt HAK. De vlinderbloemige gewassen slaan stikstof op in de bodem, waardoor minder kunstmest nodig is.


Financieel aantrekkelijker

Freid vindt dat Nederlandse akkerbouwers meer de voordelen zouden moeten inzien van de teelt van peulvruchten. 'Vanwege de ecoregeling in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is het financieel aantrekkelijker gemaakt. Maar ook de duurzaamheidseigenschappen van peulvruchten, zoals het feit dat ze stikstof binden in de bodem, is een goed argument om deze op te nemen in het bouwplan', vindt de algemeen directeur van HAK.

'Het zou mooi zijn als we meer van onze producten lokaal kunnen laten telen. Met gewassen zoals bruine bonen en kapucijners gaat dat al jaren goed. Maar we willen bijvoorbeeld ook met kidneybonen, zwarte en witte bonen grotere stappen vooruitzetten', laat Freid weten.

Lokale producten spreken de Nederlandse consument aan, weet Freid. En het sluit ook aan op het doel van de Bean Deal, onderdeel van de Nationale Eiwitstrategie. Daarin wordt gepleit voor opschaling van de Nederlandse teelt en verwerking van eiwitrijke gewassen, primair bestemd voor humane consumptie. Met een focus op stikstofbindende vlinderbloemigen, zoals peulvruchten.


Peulvrucht een podium geven

'En als we willen dat consumenten meer plantaardig gaan eten, moeten we de peulvrucht een veel beter podium geven. Het is daarom ook van groot belang dat supermarkten peulvruchten een prominentere plek geven in de winkel.' Daarbij doelt de algemeen directeur op het 'vers-eiland', wat volgens Freid dé plek is waar consumenten zich laten inspireren.

'Peulvruchten verdienen het om in de spotlights te worden gezet omdat ze een cruciale rol spelen in de transitie naar meer plantaardige en duurzame voeding. Duurzaam eten is niet per definitie duur, het kan juist goedkoper zijn en dat zou iedereen moeten weten.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer