HAK legt zwarte en witte bonen van Nederlandse bodem in de schappen

Conservenfabrikant HAK legt dit jaar voor het eerst stazakken en potten met zwarte en witte bonen van Nederlandse bodem in de schappen. De teelt is onderdeel van een groeiend experiment om meer exotische bonen in Nederland te telen.

HAK+legt+zwarte+en+witte+bonen+van+Nederlandse+bodem+in+de+schappen
© Cor de Kock

Zwarte en witte bonen worden op grote schaal verbouwd in Canada en Zuid-Amerika, maar lijken het ook goed te doen op Nederlandse kleigrond. Dat blijkt uit een proef van HAK in samenwerking met landbouwcoöperatie CZAV in onder meer de Hoeksche Waard.

Volgens HAK kunnen nog niet alle stazakken en potten worden gevuld met Nederlandse zwarte en witte bonen. 'Maar in de toekomst is dat zeker mogelijk', verwacht de fabrikant. Kidneybonen komen bijvoorbeeld al wel voor 100 procent van Nederlandse bodem.


Goed bonenjaar

Dit groeiseizoen is ondanks het extreme weer een goed bonenjaar voor Nederland, constateert HAK. Door de natte augustusmaand konden de peulen flink groeien en dankzij de drogere weer in september hebben de bonen goed kunnen drogen, voordat ze worden geoogst.


Maar dat betekent niet dat het telen van exotische gewassen in Nederland gemakkelijk is, benadrukken inkoopdirecteur Joachim Nieuwhoff en fieldmanager Arthur Koekkoek van HAK. 'We moeten ervaring opdoen en deze gewassen leren telen. We werken daarom eerst met kleine proefvelden en bij succes schalen we op. Het blijft spannend of opschalen daadwerkelijk het gewenste effect heeft.'

Volgens Nieuwhoff en Koekkoek is nauwe samenwerking met CZAV en de telers essentieel voor opschaling. 'Een extra uitdaging voor de bonenteelt zijn de steeds extremere weersomstandigheden', voegt Jurriaan Visser toe. Hij is manager granen, zaden en peulvruchten bij CZAV.

'Extreme droogteperioden worden afgewisseld met extreem natte perioden. Dit jaar gaat dat goed, maar het kwartje kan ook net verkeerd vallen. De risico's zijn groot', benadrukt Visser. 'De teelten hebben in het buitenland dezelfde uitdagingen, maar als je importeert kun je altijd nog voor een andere regio kiezen. Bij lokaal telen heb je die keuze niet, dus dat maakt het automatisch spannender.'


Biologisch

Begin dit jaar kondigde HAK al aan in 2027 alleen nog biologisch geteelde groenten en peulvruchten uit Nederland te verwerken en in de markt te zetten. Voldoende verdienvermogen voor de teler is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Met CZAV lopen er nog meer proeven met onder andere de borlottiboon en de kleine rode kidneyboon.


Een andere exotische groente die HAK naar Nederland probeert te halen, is de haricot vert. Dat is een ander ras dan de sperzieboon die nu vaak in Afrika wordt geteeld. Sinds voorjaar loopt er een pilot om ook deze groente lokaal te telen en te verwerken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer