HAK breidt biologisch sortiment verder uit

Na de rode bieten in 2023 stapt conservenfabrikant HAK voor komend oogstseizoen ook volledig over op de biologische teelt van sperziebonen, boerenkool en wittekool.

HAK+breidt+biologisch+sortiment+verder+uit
© Cor de Kock

Vorig jaar kondigde HAK aan dat de fabrikant in minder dan vijf jaar tijd volledig wil zijn overgeschakeld naar de biologische teelt van alle groenten en peulvruchten van Nederlandse bodem. Dit betreft ongeveer 85 procent van de contractteelt van het bedrijf. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de volledige aanvoer van groenten vanaf 2027 biologisch gaat zijn.

Naar verwachting liggen de biologische sperziebonen, boerenkool en zuurkool van HAK vanaf dit najaar in de schappen van de supermarkten. Deze groentegewassen worden komend seizoen geteeld op bedrijven in Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland en geoogst vanaf ongeveer augustus.

Komend jaar doet HAK opnieuw testen met de biologische teelt en verwerking van andere soorten groenten en peulvruchten om ervaring op te doen en te bepalen welke gewassen volgend jaar de overstap naar biologisch kunnen maken. HAK is van plan om in 2025 opnieuw drie gewassen biologisch te laten telen.


Verdienmodel voor teler

Joachim Nieuwhoff, directeur inkoop van HAK, zegt dat telers van biologische groenten worden gecompenseerd voor hun extra inspanningen. Volgens hem realiseert HAK zich dat voor de overstap naar biologisch de keten hard nodig is. 'Een verdienmodel voor de teler is daarom een voorwaarde. Naast financiële compensatie doen we dat door samenwerkingen voor de lange termijn aan te gaan.'

Het ultieme doel van HAK is om biologisch voor iedereen bereikbaar te maken, stelt Nieuwhoff. De transitie kan volgens hem worden versneld met maatregelen als transitievergoedingen voor telers, een btw-vrijstelling voor biologische producten, het verkleinen van de prijsafstand door true pricing en campagnes om het biologische aanbod aantrekkelijk te maken voor de consument. 'We doen een oproep aan de overheid, telers en andere marktpartijen om mee te doen met deze omschakeling.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer