15 procent minder conserven door nat voorjaar

Conservenfabrikanten verwachten dat de verwerking van industriegroenten in volume zo'n 15 procent achterblijft bij hun planning voor dit jaar. Dat komt doordat ondernemers niet kunnen zaaien en oogsten mislukken.

15+procent+minder+conserven+door+nat+voorjaar
© Roel Dijkstra

De vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (Vigef), meldt dit na een eerste globale inschatting. De vereniging wijst erop dat de exacte gevolgen van het natte najaar nog lastig te geven zijn en dat de producenten van industriegroenten gaandeweg het seizoen proberen dit beter in kaart te brengen.

Volgens Vigef nemen de zorgen bij de leden over de grondstoffenvoorziening toe. Door de aanhoudende regen voldoet de kwaliteit van het geoogste product nu vaak niet aan de vereiste normen. Aanzienlijke tekorten van de aanvoer worden verwacht en dat bemoeilijkt de planning in de fabrieken. Het is vooral onzeker wanneer gewassen geoogst kunnen worden, welke volumes beschikbaar zijn en wat de kwaliteit zal zijn.


Tekorten nog niet merkbaar

Vooral de oogst van doperwten, suikermais en spinazie lijkt getroffen, blijkt uit het beeld dat Vigef schetst. De vereniging stelt dat de tekorten voor industriegroenten bij afnemers nog niet merkbaar zijn vanwege bestaande voorraden. Maar de verwachting is dat de vraag naar groenten uit diepvries, blik of pot toeneemt als er ook minder verse groenten beschikbaar zijn. Conservenfabrikanten zijn normaal goed voor meer dan 20 procent van de Nederlandse consumptie van groenten en fruit.

Naar aanleiding van de problemen van dit voorjaar pleit Vigef voor aanpassingen in de keten om de risico's van klimaatverandering en dus van mislukte oogsten eerlijker te verdelen. Volgens de vereniging hebben producenten en telers nu niet de capaciteit om dit op te vangen en zijn te grote prijsstijgingen ook niet altijd door te berekenen richting de consument. Verder is de verwachting dat de druk op de opbrengsten van dit seizoen ook invloed heeft op de voedselvoorziening voor de komende jaren.


Productieplanning aanpassen

Conservenfabrikant HAK bevestigt dat het extreem natte voorjaar een flinke uitdaging is voor de telers en -verenigingen. Een woordvoerder meldt dat de productieplanning moet worden aangepast, door veranderende zaaiomstandigheden en latere oogstmomenten. HAK stelt volgens de woordvoerder alles in het werk om de oogsten goed te verwerken. Bij een aantal gewassen, zoals boerenkool en spinazie, worden vroege teelten gedeeltelijk doorgeschoven naar een later oogstmoment.

Over de effecten van het natte voorjaar op de opbrengsten en eigen productie kan HAK nu nog geen uitspraken doen. Dit verschilt volgens de woordvoerder per gewas, regio en grondsoort. Zij verzekert dat HAK probeert de beschikbaarheid van verwerkte groenten in de keten zoveel mogelijk te garanderen. Waar nodig stemt de conservenfabrikant de aangepaste aanvoer af met de afnemers.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer