HAK trapt biologische ambitie af met rode bieten
HAK introduceert dit jaar met rode bieten de eerste biologische groente in het assortiment. Daarmee markeert de groente- en peulvruchtenfabrikant de eerste mijlpaal in de ambitie om in 2027 volledig over te stappen op biologisch voor de Nederlandse teelt.
De biologische rode bieten liggen dit najaar in de supermarktschappen. HAK benadrukt dat het niet gaat om een aparte biologische lijn, maar om een vervanging van de huidige gangbare rode bieten. Dat houdt in dat straks alle rode bieten van HAK biologisch zijn. Volgend jaar zullen meer groenten van de fabrikant de overstap naar biologisch volgen.
De rode biet is een belangrijke eerste stap in de ambitieuze biologische strategie van HAK. Het bedrijf in het Noord-Brabantse Giessen stapt in vier jaar over op biologisch voor de teelt van alle groenten en peulvruchten uit Nederland. Dat is 85 procent van alle groenten en peulvruchten die HAK laat telen. Volgend jaar staan boerenkool, zuurkool en sperziebonen op de planning. Daarnaast test HAK met de biologische teelt en verwerking van andere lokaal geteelde producten.
De fabrikant begint met de rode bieten omdat het een robuust gewas is dat zich goed leent voor de biologische teelt. Rode bieten hebben vergeleken met andere groenten een relatief korte teelduur. Hierdoor krijgen onkruid, ongedierte en schimmels minder kans. Daarnaast past het gewas goed in het bouwplan van biologische telers.
Meer afwisseling
HAK-teler Johannes Straver in het Noord-Brabantse Almkerk vindt dat biologisch telen zorgt voor meer afwisseling. 'Het is een leuke uitdaging in mijn werk. Biologisch telen is vooral gericht op het voorkomen van problemen, omdat je minder mogelijkheden hebt om onkruid, ongedierte of schimmels tegen te gaan. Je moet meer tijd steken in de voorbereiding en gewassen nauwlettend in de gaten houden.'
Het moet aantrekkelijk worden gemaakt voor telers om over te stappen op biologisch, stelt Joachim Nieuwhoff, directeur inkoop en landbouw bij HAK. 'Dat kan door extra inspanningen financieel te compenseren en een langetermijnsamenwerking aan te gaan, zodat je van elkaar kunt leren en er meer zekerheid is over de afzet.
'Dat doen we nu al, maar denk ook aan het aanjagen van nieuwe technologieën die biologisch telen makkelijker maken', vervolgt Nieuwhoff. 'Zoals robots in de onkruidbestrijding, gebruik van data of specialistische schoffeltechnieken.'
Niet duurder
HAK meldt dat rode bieten niet duurder worden door de stap naar biologisch. 'We berekenen de meerkosten niet door naar de klant. Biologisch moet geen keuze zijn, maar breed beschikbaar en betaalbaar voor iedereen.' Volgens de fabrikant speelt de overheid een rol bij de snelheid en het gemak waarin die ambitie kan worden gerealiseerd.
'Het is goed dat er nu extra geld beschikbaar komt voor de landelijke bio-ambitie', zegt CEO Nicole Freid van HAK. 'Dat geld moet wel op de juiste manier worden besteed om de vraag op gang te brengen. Het verlagen van het btw-tarief zou bijvoorbeeld helpen om een eerlijk speelveld te creëren.'
Wachten op overheidsmaatregelen doet HAK niet. Freid: 'We schakelen door. Het gaat erom dat we met andere marktpartijen het aanbod aan biologische producten vergroten. Opschaling is van belang om het toegankelijker en betaalbaarder te maken. Dat betekent dat we reguliere producten moeten vervangen door biologische. Daarin zijn vooral supermarkten en voedselproducenten aan zet', stelt de CEO van HAK.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-

Pottinger Novacat 305 3-puntsmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-

Kuhn GF 6000
1989, P.O.A.
-

Kuhn GF 17012 schudder
Gebruikt, € 34.000
-

TS125A Plus
Gebruikt, € 32.500
Vacatures
Beleidsmedewerker Boomkwekerij
Royal Anthos - Hillegom
Teamleider teelt
IBN - Schaijk
Technisch Specialist
Pater Bloembollen - Spierdijk
Internationaal Accountmanager
Schaap Holland BV - Biddinghuizen
Stagiair(e) Redacteur Akker- en Tuinbouw
Nieuwe Oogst - NL
Weer
-
Vrijdag13° / 7°20 %
-
Zaterdag15° / 9°80 %
-
Zondag13° / 9°60 %













