Uitscheiding fosfaat moet nog met 8 procent dalen

Zowel de uitscheiding van stikstof als van fosfaat in dierlijke mest daalden in 2023. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De uitscheiding is lager dan de huidige productieplafonds die zijn afgesproken met de Europese Commissie, maar hoger dan de nieuwe plafonds die gelden vanaf 2025.

Uitscheiding+fosfaat+moet+nog+met+8+procent+dalen
© Dirk Hol

Met ingang van 2025 worden de productieplafonds verlaagd tot 440 miljoen kilo stikstof en 135 miljoen kilo fosfaat. Om onder de toekomstige plafonds uit te komen, moet de stikstofproductie zoals die door het CBS is berekend voor 2023 nog dalen met 5 procent en de fosfaatproductie met 8 procent.

De uitscheiding van stikstof bedroeg 464 miljoen kilo in 2023. Dat is 26 miljoen kilo of 5 procent onder het huidige stikstofplafond van 489,4 miljoen kilo. De fosfaatuitscheiding was 147 miljoen kilo, ruim 3 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 150,7 miljoen kilo.

Melkkoeien en het bijbehorende jongvee scheidden 274 miljoen kilo stikstof uit, 1,7 procent meer dan in 2022. De stikstofuitscheiding van varkens en pluimvee daalde met 5,8 procent tot 134 miljoen kilo. Na de afschaffing van het melkquotum in 2015 namen het aantal melkkoeien en de mestproductie toe. Maatregelen om de omvang van de melkveestapel terug te dringen, zorgden weer voor een daling van de mestproductie vanaf 2017.Sinds 2017 is de stikstofuitscheiding van de veestapel afgenomen met 48 miljoen kilo en de fosfaatuitscheiding met 22 miljoen kilo, laat het CBS weten. De melkveehouderij leverde hieraan de grootste bijdrage, vooral door het houden van minder koeien en jongvee.

De fosfaatuitscheiding in dierlijke mest nam af ten opzichte van 2022. De fosfaatproductie van de melkveesector bedroeg 76 miljoen kilo. Varkens en pluimvee produceerden samen 56 miljoen kilo fosfaat.Dat de melkveehouderij meer stikstof maar minder fosfaat produceerde, komt onder andere door de samenstelling van het ruwvoer. Door weersomstandigheden was het stikstofgehalte van het kuilgras dat in 2023 aan vee werd gevoerd hoger en het fosforgehalte lager, vergeleken met een jaar eerder.

De uitscheiding van stikstof en fosfaat via de mest van varkens en pluimvee is sinds 2016 gedaald, vooral door afname van het aantal dieren. De mestproductie van het overige vee, zoals vleesrunderen, paarden, pony's, schapen en geiten, bleef in 2023 met 55 miljoen kilo stikstof en 16 miljoen kilo fosfaat gelijk aan het niveau van 2022.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer