Prognose: melkveesector komt in 2024 boven fosfaatplafond uit

Het CBS verwacht dat de Nederlandse melkveestapel dit jaar 76,6 miljoen kilo fosfaat produceert. Dat is 4,1 procent boven het excretieplafond. Als een van de oorzaken wordt het fosforgehalte in de graskuilen van 2023 genoemd. Die zijn hoger dan in 2022.

Prognose%3A+melkveesector+komt+in+2024+boven+fosfaatplafond+uit
© Twan Wiermans

Dit is gebaseerd op cijfers over het eerste kwartaal van 2024. De stikstofuitscheiding in mest schat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de melkveesector op 277,5 miljoen kilo. Dat is 3,1 procent onder het stikstofplafond dat voor de sector is vastgesteld. Voor zowel fosfaat als stikstof geldt dat de excretie van de totale Nederlandse veestapel wel onder het plafond uitkomt.

Zowel in de varkens- als pluimveesector wordt, op basis van de cijfers van het eerste kwartaal, beduidend minder stikstof en fosfaat in mest geproduceerd dan de bovengrens die voor deze sectoren is bepaald. In de derogatiebeschikking is vastgelegd dat in 2025 de nationale plafonds voor fosfaat en stikstof met ongeveer 10 procent afnemen. Die plafonds worden in 2024 nog wel overschreden, is de verwachting van het CBS.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer