Wunnekink: 'Brussel moet alternatief mestplan LTO en anderen serieus nemen'

Landbouworganisaties LTO Nederland, NAJK, NZO en De Natuurweide hebben een plan gepresenteerd om uit de mestcrisis in de melkveehouderij te komen. Ze willen dat demissionair landbouwminister Piet Adema met dit plan naar Brussel gaat voor een overgangsderogatie. 'Wij zijn ervan overtuigd dat de Europese Commissie niet anders kan dan dat serieus nemen. Anders moet Nederland aangeven dat het het huidige scenario niet wil, kan en zal uitvoeren', vindt voorzitter Erwin Wunnekink van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Wunnekink%3A+%27Brussel+moet+alternatief+mestplan+LTO+en+anderen+serieus+nemen%27
© Robin Britstra

De nood in de melkveehouderij is hoog, signaleert Wunnekink. '40 procent van de melkveehouders moet voor het eerst mest afzetten, 30 procent kan de mest niet kwijt', licht hij toe.

'We moeten wat betreft fosfaat- en stikstofplafond in 2024 voldoen aan de normen van 2020 en in 2025 aan die norm min 20 procent. Zonder derogatie ontstaat er een koude sanering in de melkveehouderij van 30 tot 40 procent van de bedrijven. Dat moeten we niet willen', benadrukt de vakgroepvoorzitter.


Vanaf 2027

Wel ziet Wunnekink dat alle oplossingen die worden aangedragen, pas werken vanaf 2027. 'Maar waarom gaan we ons drie jaar scheel betalen aan de mestafzetkosten om vervolgens vanaf 2027 een mogelijke korting op de fosfaatrechten voor onze kiezen te krijgen?'

Omdat veel melkveehouders met de rug tegen de muur staan, komen de vier landbouwpartijen met een alternatief plan, waarbij een overgangsderogatie komt om het acute mestprobleem op te lossen. Dit plan bestaat uit drie onderdelen. Zo moet het afromingspercentage bij de verhandeling buiten familieverband worden verhoogd naar 30 procent.


Daarnaast wordt op een zo kort mogelijke termijn de hoeveelheid eiwit in het voer verlaagd. 'Hier is al veel onderzoek naar gedaan, ook binnen Koeien & Kansen', zegt Wunnekink.


Krimp melkveestapel

'Verder wordt een tijdelijke noodmaatregel van kracht, gericht op een versnelde daling van het aantal stuks melkvee. Melkveehouders die vrijwillig meedoen aan een versnelde reductieregeling, beuren hiervoor een jaarlijkse vergoeding en worden deels ontzien bij een mogelijke korting op fosfaatrechten', legt de vakgroepvoorzitter uit.

Ook pleit Wunnekink voor een wijziging in het achtste actieprogramma Nitraatrichtlijn, waarbij de waterkwaliteit op een realistische wijze wordt beoordeeld. 'Nederland wordt gezien als één gebied als het gaat om de nitraatuitspoeling. Elders heb je deelgebieden. Ik hoop op een nieuw kabinet dat bij het beleid de wetenschap als vertrekpunt neemt. Met een wetenschappelijke toets van gebieden waar het niet op orde is. Een ondernemer op de Friese klei heeft geen probleem met nitraatuitspoeling. Die moet je dan ook niet lastigvallen met maatregelen rond dit item.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer