Nieuwe Oogst vijf keer genomineerd voor journalistieke prijs

Nieuwe Oogst is vijf keer genomineerd voor de Gouden Greep, de prijs voor de beste mediaproductie van 2023 in de land- en tuinbouwjournalistiek. De Gouden Greep is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten (NVLJ).

Nieuwe+Oogst+vijf+keer+genomineerd+voor+journalistieke+prijs
© Tony Tati

In de categorie Nieuws en Onderzoek is het onderzoek genomineerd dat Nieuwe Oogst samen met het AD heeft gedaan naar de kloof tussen stad en platteland. Redacteuren van beide kranten hebben samengewerkt aan het onderzoek en de resultaten zijn in beide kranten opgenomen.

De redactie van Nieuwe Oogst is twee keer genomineerd in de categorie Multimediale productie. De eerste nominatie is voor Maismeetnet. Vijftien melkveehouders met mais verspreid over het land meten twee keer per week de hoogte van hun gewas en duiden het groeiseizoen. Samen vormen zij het Maismeetnet, een initiatief van Nieuwe Oogst dat al meer dan 27 jaar loopt.


De andere nominatie in deze categorie is voor verslaggeving rond de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023. Deze productie omvat onder meer een enquête, podcasts, video-interviews met Kamerleden en een verkiezingsdebat.

In de categorie Podcast is multimediaredacteur René Eijsink genomineerd met een podcast over Taboer, een campagne en loket waar boeren en tuinders terechtkunnen met hulpvragen over mentale gezondheid. Taboer is een initiatief van LTO Noord, ZLTO en stichting Zorg om Boer en Tuinder.

In de categorie Pionieren is er een nominatie voor multimediaredacteur David Hilberink met onderstaande explainervideo over de kloof tussen stad en platteland, als onderdeel van het eerdergenoemde onderzoek van Nieuwe Oogst en het AD. Deze video geeft overzichtelijk en snel inzicht in de achtergrond van het issue en uitleg bij de onderzoeksresultaten.


Tekst gaat verder onder video.

In totaal zijn zeventien producties genomineerd, verdeeld over zes categorieën. De winnaars worden 17 juni bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking in het Noord-Hollandse Abbenes. De Gouden Greep-verkiezing is een initiatief van de NVLJ en heeft als doel de kwaliteit van de agrarische media te bevorderen.


Vorig jaar in de prijzen

Nieuwe Oogst heeft de afgelopen jaren verschillende Gouden Grepen gewonnen voor beste journalistieke producties. Gewasredacteur Job Hiddink won vorig jaar met zijn bedrijfsreportage 'Niet kerende grondbewerking vraagt om meer vakmanschap' de Gouden Greep in de categorie Bedrijfsreportage.

Winst was er in 2023 ook voor multimediaredacteur René Eijsink van Nieuwe Oogt. Hij kreeg een Gouden Greep voor zijn podcast De Grenzeloze Wolf. De Gouden Greep in de categorie Pionieren ging dat jaar naar de Nederlandse boer in Oekraïne, Kees Huizinga, voor zijn serie vlogs op de website van Nieuwe Oogst.

Freelancefotograaf John Peters kwam in 2023 met zijn foto van lupineteler Jos Keijzers als beste uit de bus in de categorie Fotografie. Ook in 2022 en 2021 viel Nieuwe Oogst in de prijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer