POV: maatwerk bij vogelgriep op varkensbedrijf

Als via een laboratoriumonderzoek hoogpathogene vogelgriep op een varkensbedrijf wordt vastgesteld, dan is het zeker niet zo dat direct tot ruimen van dat bedrijf wordt overgegaan. In dat geval is er sprake van maatwerk. Dat benadrukt de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).

POV%3A+maatwerk+bij+vogelgriep+op+varkensbedrijf
© Twan Wiermans

Volgens de POV leggen de media veel nadruk op het ruimen van varkens bij de ontdekking van vogelgriep op een varkensbedrijf. De organisatie krijgt hier veel vragen over en vindt het belangrijk om te benadrukken dat ruimen geen voor de hand liggende maatregel is. Dit wordt slechts als optie genoemd voor nog niet nader omschreven, specifieke gevallen.

In het uitzonderlijke geval dat hoogpathogene varkensgroep (HPAI) bij een varken wordt vastgesteld, wordt er maatwerk voor die specifieke situatie geleverd. Dit gebeurt in overleg met de overheid, de sector en deskundigen.


Laboratoriumonderzoek nodig

Of er sprake is van vogelgriep op een varkensbedrijf, is niet vast te stellen op basis van de verschijnselen bij varkens. Varkensgriep of andere luchtwegaandoeningen kunnen dezelfde verschijnselen veroorzaken. Alleen gericht laboratoriumonderzoek kan aantonen of er sprake is van HPAI bij varkens.

De kans dat varkens besmet raken met vogelgriep is klein. Wordt er in het laboratorium HPAI bij varkens vastgesteld, dan is dat sinds juli 2023 aangifteplichtig. Sinds januari 2024 is er ook een draaiboek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid voor dit geval.


Handelingsopties

In dat draaiboek staan de handelingsopties. Mocht HPAI worden vastgesteld bij een varken, dan wordt altijd eerst de situatie in kaart gebracht via bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek en het nemen van extra monsters.

Vervolgens geeft het draaiboek meerdere opties voor de te nemen maatregelen. Dat kan een vervoersverbod voor deze dieren zijn, een opstalplicht als het varkens zijn die buiten lopen, het doden van besmette dieren en als laatste mogelijk het ruimen van het bedrijf. Welke maatregel wordt genomen, hangt af van de situatie en wordt in overleg met de overheid, de sector en deskundigen bepaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer