Duits onderzoek naar infectieroute vogelgriep bij melkkoeien

Hoe raakt een koe besmet met vogelgriep? Het Duitse Friedrich Loeffler Institut gaat in een experiment onderzoeken of de uier van de koe de mogelijke infectieroute is.

Duits+onderzoek+naar+infectieroute+vogelgriep+bij+melkkoeien
© Janet Beekman

Het onderzoek met melkkoeien wordt uitgevoerd op het eiland Riems en vindt plaats met strikte biosecuritymaatregelen, meldt omroep NDR. Vijf melkkoeien worden bewust besmet met het vogelgriepvirus. Daarbij wordt zowel vogelgriepvirus afkomstig uit de Verenigde Staten als het vogelgriepvirus uit Europa ingezet. Twee koeien worden niet besmet en dienen als controle.

De besmetting vindt plaats in de uier. Van de besmettingen met vogelgriep in de Verenigde Staten is bekend dat er bij de koeien die ziek zijn geworden door het vogelgriepvirus veel virus is terug te vinden in de melk. Of de melkkoeien dan op deze manier besmet zijn geraakt met het vogelgriepvirus, is dan de vraag. Wel kan een zieke koe via de melkinstallatie andere koeien besmetten.


Transport

Tot nu toe lijkt het erop dat er in de Verenigde Staten als eerste een bedrijf in Texas besmet is geraakt met vogelgriep. Van daaruit heeft de besmetting zich via transport van koeien verspreid naar meerdere bedrijven.

In Duitsland is tot nu toe geen vogelgriepvirus bij melkkoeien gevonden. Duizend bloedmonsters van koeien zijn onderzocht. Die zijn allemaal nog vrij van het virus. Om te voorkomen dat er via uitwerpselen van vogels toch een besmetting binnenkomt bij de melkkoeien, raden de onderzoekers aan om te voorkomen dat drinkwater en voer besmet raken met vogelpoep. Met vogelgaas zijn vogels buiten de stal te houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer