'In de mallemolen door laagpathogene vogelgriep'

Er zijn alweer vier maanden voorbij in 2024. Wat in januari allemaal goed leek te gaan, blijkt toch niet helemaal waar. Ik kreeg eind januari een telefoontje van de gezondheidsdienst. In het bloed van de hennen bleken aviaire influenza/vogelgriep (AI)-stoffen te zitten.

%27In+de+mallemolen+door+laagpathogene+vogelgriep%27
© Dirk Hol

De monsters werden doorgestuurd naar het nationaal lab. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwam meteen keel- en cloacaswaps nemen van de hennen in alle stallen. De spanning was natuurlijk erg groot. De uitslag kwam al snel. Laagpathogene AI in een van de vijf stallen. Maar we hoefden de kippen gelukkig niet weg te doen.

De nieuwe regels zijn dat het in de gaten wordt gehouden, totdat de kippen helemaal zijn uitgeziekt. Dus ik heb extra op de hygiëne gelet en elke week kwam de NVWA swaps nemen. De eieren uit de stallen met niet-besmette hennen mochten gewoon worden verkocht. Die van de besmette hennen zijn apart opgehaald en naar de industrie gegaan.

Dit heeft drie weken geduurd. Met de swaps werd elke week dezelfde stal positief getest op AI. De andere bleven vrij van vogelgriep. Voor ons was dit nog goed te behappen. De kippen in de andere stallen werden niet ziek en produceerden prima. Het bleef wel spannend, omdat het virus kan muteren naar de hoogpathogene variant en erg besmettelijk is. Dus elke week was het hopen dat het bij die ene stal bleef. Gelukkig werden we na drie weken schoon verklaard. Wat een opluchting!

Binnen een week zagen we in de andere stal een verhoogde uitval

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal (NB)

Maar dat bleek stilte voor de storm. Binnen een week zagen we in de andere stal, waar nog geen besmetting was geweest, een verhoogde uitval en flinke voer- en productiedaling. Dus we hebben meteen overlegd met de dierenarts en NVWA, swaps genomen en laten ophalen. Een dag later wisten we dat ook deze stal besmet was met de laagpathogene variant van AI.

Toch was het beeld heel anders; een verhoogde uitval, voerdaling en productiedaling tot 23 procent. En dat bij kippen van 44 weken oud. Dus we gingen weer dezelfde mallemolen in; elke week NVWA-swaps en eieren apart houden. Ook dit duurde drie weken en ook nu bleven de andere stallen vrij van het virus.

Daarna hebben we er alles aan gedaan om de productie van deze stal weer omhoog te krijgen. Dit is helaas niet gelukt. De hennen gingen wel eten en drinken, maar de eieren kwamen maar niet. Dus hebben we besloten dit koppel met 50 weken weg te doen.

We hebben nu weer een schone stal en we zijn klaar voor nieuwe kippen. Een nieuw begin. Dit was geen gemakkelijke tijd en ik wil hierbij dan ook iedereen bedanken voor alle steun! En we kijken weer vooruit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 12°
    75 %
  • Woensdag
    21° / 11°
    10 %
Meer weer