Tweede keer vogelgriep bij medewerker melkveebedrijf in de VS

Een tweede besmetting met vogelgriep is vastgesteld bij een medewerker op een melkveebedrijf in de Verenigde Staten (VS). De medewerker had alleen last van het slijmvlies van het oog.

Tweede+keer+vogelgriep+bij+medewerker+melkveebedrijf+in+de+VS
© Joke Rodenhuis

Eind maart werd de eerste besmetting van een mens met vogelgriep door melkvee vastgesteld in de VS. Ook deze medewerker had weinig verschijnselen en last van rode ogen. Die medewerker is volledig genezen.

Bij de tweede besmetting werd er geen vogelgriepvirus gevonden in de luchtwegen van de medewerker, maar ook hier werd er wel een besmetting gevonden bij een swab van de ogen. Ook deze medewerker had verder geen symptomen.


Rauwe melk

Volgens de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC is er alleen een risico om vogelgriep op te lopen bij het drinken van rauwe melk. Onderzoek van gepasteuriseerde melk toont aan dat hierin geen levend vogelgriepvirus zit. Verder lopen alleen mensen die in direct intensief contact staan met koeien die besmet zijn met vogelgriep een risico op besmetting met het virus. Persoonlijke beschermingsmiddelen worden daarom aangeraden en daar geeft het Amerikaanse landbouwministerie subsidies voor.


Volgens het CDC is er nog geen enkele aanwijzing dat het vogelgriepvirus zich heeft aangepast aan de mens en dat er risico bestaat voor overdracht van mens op mens. In de VS zijn nu 52 melkveebedrijven in negen staten waar een besmetting met vogelgriep bij melkkoeien is vastgesteld.


Cellen in uierweefsel

Hoe de melkkoeien besmet zijn geraakt, is nog onduidelijk. De eerste besmetting is gevonden op een melkveebedrijf in Texas waar een of enkele koeien op de een of andere manier besmet zijn geraakt met vogelgriep. Vervolgens is de melkinstallatie besmet geraakt door melk van besmette koeien en heeft de besmetting zich verspreid naar andere koeien. In het uierweefsel van koeien zitten cellen die gevoelig lijken te zijn voor een infectie met vogelgriep. Deze hypothese wordt onderzocht in een experiment op het Duitse Friedrich Loeffler Institut.

Er wordt nog van uitgegaan dat de besmetting van het eerste bedrijf zich via transport van koeien heeft verspreid naar andere bedrijven. Dat transport is niet meer toegestaan. Een besmet bedrijf wordt dertig dagen geblokkeerd. Er mogen geen dieren naar andere melkveebedrijven. Ook melk leveren van zichtbaar zieke koeien mag niet.


In Duitsland zijn bij onderzoek van duizend bloedmonsters van koeien geen besmettingen met vogelgriep gevonden. In Nederland begint binnenkort een retrospectief onderzoek naar een mogelijke besmetting van melkkoeien. Mocht er een uitbraak zijn van vogelgriep op een pluimveebedrijf en zijn daar ook koeien aanwezig, dan worden die onderzocht op vogelgriep.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 12°
    80 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
  • Dinsdag
    21° / 11°
    70 %
Meer weer