Vee&Logistiek Nederland: trek verordening diertransport recht binnen Europa

De revisie van de transportverordening zoals die eind 2023 werd gepresenteerd, stemt Vee&Logistiek Nederland niet tevreden. Volgens de branchevereniging is het effectiever om binnen Europa eerst een uniforme interpretatie en handhaving van de verordening na te streven.

Vee%26amp%3BLogistiek+Nederland%3A+trek+verordening+diertransport+recht+binnen+Europa
© BBB

De Europese Commissie publiceerde december vorig jaar een aantal voorstellen om het dierenwelzijn tijdens het transport van dieren te verbeteren. Het gaat daarbij onder meer om afspraken rond transport over lange afstanden, beladingsgraad en een temperatuurprotocol. De kritiek van de belangenbehartiger gaat over de praktische uitvoerbaarheid van de herziening.

'Er is meer winst te halen met een eensluidende interpretatie van de bestaande regeling en de handhaving ervan. Incidenten los je op door ze aan te pakken. Niet door weer nieuwe regels aan de verordening toe te voegen', zegt voorzitter Helma Lodders van Vee&Logistiek Nederland. Verschil van interpretatie en handhaving heeft vooral betrekking op de beladingsgraad en het transport bij hogere temperaturen. Daardoor ontstaat een significant concurrentievoordeel.

Wanneer de verordening weer op de agenda van het Europees Parlement komt, is niet bekend. De tussentijd grijpt Vee&Logistiek Nederland samen met andere brancheorganisaties aan om te lobbyen voor werkbare afspraken. Lodders: 'Nederland zou veel harder moeten trekken aan hoe je binnen Europa afspraken die je hebt met elkaar, ook controleert en handhaaft.'

Diertransport mag niet ter discussie staan als het volgens de regels wordt uitgevoerd

Helma Lodders, voorzitter Vee&Logistiek Nederland

Ook internationaal wordt gelobbyd. 'Voor de zuidelijkere lidstaten is de verordening helemaal onwerkbaar en daar zijn ze zich onvoldoende van bewust', stelt de voorzitter van Vee&Logistiek Nederland.


Lodders praatte Jessika van Leeuwen op 21 mei bij, de nummer 2 op de lijst van BBB voor de Europese verkiezingen van 6 juni. Dat gebeurde in het verzamelcentrum van Van de Wetering in het Overijsselse Zwolle. Gaat de nieuwe verordening onverkort door, dan verdwijnen de verzamelcentra.

Het voorlopige landbouwakkoord dat eind vorige week werd gepresenteerd, wijdt ook enkele woorden aan het langeafstandstransport. Op de vraag van Lodders hoe dit moet worden geïnterpreteerd, geeft Van Leeuwen aan dat de Europese transportverordening leidend is. Omdat Nederlandse regelgeving dat overstijgt, geeft dat ruimte.

'We leven in een internationale wereld. Diertransport mag niet ter discussie staan als alles dierwaardig en netjes volgens de regels wordt uitgevoerd', besluit Lodders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer