Dier&Recht procedeert tegen transport Ierse kalveren

Als het aan Dier&Recht ligt komt er een einde aan het transport van kalveren vanuit Ierland. De organisatie vindt de jongste voorstellen voor de transportduur vanuit de Europese Unie niet ver genoeg gaan en start daarom een rechtszaak tegen de import van Ierse kalveren door de VanDrie Group.

Dier%26amp%3BRecht+procedeert+tegen+transport+Ierse+kalveren
© Twan Wiermans

Volgens Dier&Recht heeft onderzoek door dierenorganisaties Eyes on Animals, Ethical Farming Ireland en L214 aangetoond dat het transport van Ierse kalfjes stressvol is. Het duurt al 30 uur voordat de vrachtwagen de eerste rustplaats in Frankrijk bereikt.

Volgens de nieuw voorgestelde Europese regels mogen kalveren maximaal 9 uur onderweg zijn zonder voeding en maximaal 19 uur zonder rust. In die voorstellen telt het transport overzee niet mee indien de dieren onderweg voeding krijgen.


Transport langer dan 8 uur

Dier&Recht is het hier niet mee eens en vindt de voorgestelde regels niet ver genoeg gaan. Ze wijst erop dat de Nederlandse overheid eerder aangaf dat transporten die langer duren dan 8 uur het welzijn van jonge kalveren te veel aantasten.

De organisatie vindt dat ook de huidige Europese regels al worden overtreden en wil dat de rechter hier zo snel mogelijk een einde aan maakt en start daarom een rechtszaak tegen de VanDrie Group, de volgens hen grootste importeur van Ierse kalveren.

Uit recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat afgelopen jaar een recordaantal van 106.228 kalveren naar Nederland is gehaald. Zoals gebruikelijk was Duitsland vorig jaar de belangrijkste leverancier van kalveren, met 539.691 geïmporteerde dieren. Na Ierland komt Denemarken met 45.930 van de in totaal 775.012 kalveren die Nederland in 2023 importeerde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer