Kritische vragen aan partijen in rechtszaak rond vangen pluimvee

Alle betrokken partijen kregen donderdag 25 januari tijdens de zitting van de meervoudige kamer van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gerichte, kritische vragen over het vangen van pluimvee. Duidelijk werd dat de rapporten over de vangmethoden op verschillende wijzen geïnterpreteerd kunnen worden.

Kritische+vragen+aan+partijen+in+rechtszaak+rond+vangen+pluimvee
© Marcel Berendsen

Tijdens de zitting waren de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Wakker Dier en vertegenwoordigers van de pluimveesector en pluimveevangbedrijven aanwezig. De rechtszaak ging over de vangmethoden voor pluimvee en de boetes en dwangsommen die zijn uitgeschreven vanwege het mogelijk vangen op een ongeoorloofde wijze.

Volgens voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP hadden de rechters zich goed ingelezen in de materie. ‘Alle partijen kregen vragen over vangmethoden aan de poten of rechtop vangen en over de verschillende voor- en nadelen van deze methoden. Duidelijk werd dat de rapporten die erover zijn geschreven, verschillend geïnterpreteerd worden. Het geheel leverde een uitgebreide discussie op, waardoor de zitting vier uur duurde.’


Praktische uitvoerbaarheid

Tijdens de zitting was er bijvoorbeeld een duidelijk verschil van mening over de praktische uitvoerbaarheid van het rechtop vangen. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier ziet alleen de economische motieven waarom het niet zou kunnen.


De sector daarentegen ziet juist veel andere bezwaren. Allereerst is personeel niet te vinden en/of te huisvesten. Daarnaast is rechtop vangen technisch niet uitvoerbaar in volièrestallen. En bij vleeskuikens is het slechts voor een deel op te lossen met vangmachines, en dat levert al snel meer ketenschade op.


Tijdsduur is probleem

Ook blijkt dat meer tijd nodig is om een stal leeg te krijgen. Het leeg maken van de stal kan soms wel dagen in beslag nemen. Daardoor moeten de dieren langer wachten voordat ze op transport gaan. Dat werkt averechts op het welzijn van de dieren, zo werd besproken tijdens de zitting.

Aan het einde vroegen de rechters wat de partijen ervan vinden om prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie om uitleg te krijgen over de rechtsregels met betrekking tot het vangen van pluimvee. Volgens de sector is dat gewenst. Dit houdt in dat boetes en dwangsommen in de tussentijd worden opgeschort. Wakker Dier en de NVWA vinden de uitleg van de tekst helder genoeg.


Uiterlijk 22 april zal de meervoudige kamer uitspraak doen over de rechtszaak rond het vangen van pluimvee. En of, en zo ja, welke maatregelen en hoogtes van boetes of dwangsommen nodig zijn bij een mogelijke overtreding van de regels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer