Aardachtig pioniert met legale cannabis in opkomende markt

Het bedrijf Aardachtig in Almere is een van de tien kwekerijen die van de overheid mogen meedoen aan een proef met een gesloten cannabisketen. CEO Bart Vollenberg heeft een missie: cannabis maatschappelijk geaccepteerd maken.

Aardachtig+pioniert+met+legale+cannabis+in+opkomende+markt
© Joost de la Court

Op een afgelegen locatie in Almere staat een glastuinbouwbedrijf dat er van buiten uitziet als een vesting. Hoge hekken met stroomdraad erbovenop en camera's die bezoekers registreren. Hier moet iets bijzonders gebeuren, zal de voorbijganger al snel denken. Dat is ook zo. Het bedrijf Aardachtig is een van de tien bedrijven die door de overheid zijn geselecteerd om legaal cannabis te telen als uitgangsmateriaal voor wiet en hasj.

Binnen blijkt dat traceerbaarheid en surveillance ook daar de boventoon voeren. Via vijftien camera's is vrijwel iedere stap te volgen die in het complex wordt gezet. Zoals in de geconditioneerde preparatiecellen waar jonge hennepplantjes worden opgekweekt om later in het daglicht van de kas verder te groeien. Of in de verwerkingsruimte waar geoogst product van de planten wordt omgevormd tot wiet – de gedroogde bloemtoppen – of hasj, de harsachtige substantie die de bloemen afscheiden.


Surveillance

Bedrijfsleider en CEO Bart Vollenberg ontvangt gasten hartelijk en legt uit dat de camerasurveillance nu eenmaal een van de eisen is om überhaupt legaal cannabis te mogen telen. 'De overheid wil precies weten wat er bij de deelnemende teeltbedrijven gebeurt.'

De overheid wil precies weten wat er bij de tien deelnemende teeltbedrijven gebeurt

Bart Vollenberg, bedrijfsleider en CEO Aardachtig

Die ochtend is er een inspectie geweest vanuit het ministerie van Justitie, een van de vele. 'Voor ons, maar ook voor de overheid, is het een leerproces. Daarom komen ze vaak kijken. Harde voorwaarde is dat de productie- en afzetketen die wij opzetten, gesloten en controleerbaar is. Het hele traject van zaadje tot consument is volgbaar. We mogen bijvoorbeeld niets zomaar weggooien', legt Vollenberg uit.

Het proefproject met legale cannabisteelt staat overigens los van de teelt voor medicinaal gebruik, zeg maar wiet op doktersrecept. De vier jaar durende proef verkeert nog in de aanloopfase. Intussen wordt wel al geleverd aan deelnemende coffeeshops in Tilburg en Breda, maar het afzetvolume is nog beperkt. Van de tien teeltbedrijven in het proefproject kunnen er nog maar drie daadwerkelijk leveren, waaronder Aardachtig, zegt de CEO.


Overigens is ook het bedrijf in Almere nog in de opstartfase. De uiteindelijk tien cellen, waar de planten na opkweek en een periode onder buitenlicht ook weer in bloei worden getrokken, krijgen samen een oppervlak van 600 vierkante meter. Het kasoppervlak bedraagt in totaal 15.000 vierkante meter.


De legale wietkwekerij en -verwerker verkeren nog in de opstartfase.
De legale wietkwekerij en -verwerker verkeren nog in de opstartfase. © Joost de la Court

Vollenberg, ook coffeeshophouder in Almere, legt uit dat het experiment hem en het personeel voor veel uitdagingen stelt. 'Ook voor ons is het pionieren. We hebben hier mensen met verstand van wiet telen en de verwerking ervan. Daarnaast hebben we stagiairs van Wageningen University & Research rondlopen, maar het is wel degelijk iets anders dan bijvoorbeeld tomaten telen', benadrukt hij.

'De teelt van cannabisplanten is voor ons als ervaren krachten relatief eenvoudig. Het echte werk begint pas na de oogst. De verwerking tot rookbare wiet, hasj of andere producten en ook de afzet ervan maken het ingewikkeld en arbeidsintensief. Als tomatenteler ben je een keer klaar. Wij maken zelf als het ware ook de ketchup, tomatensaus en pizza's en moeten ons juist daarin zien te onderscheiden van de concurrentie', licht de CEO toe.


Zwarte markt

Die concurrentie komt volgens Vollenberg niet zozeer van die andere negen gemachtigde legale cannabistelers, maar vooral van de huidige zwarte markt. 'De consument in de coffeeshop beoordeelt het product op kwaliteit en in die uiterst competitieve markt moeten we dus het verschil maken.'

Dat wil de wietondernemer vooral bereiken door vernieuwend en ambachtelijk te zijn en zo duurzaam mogelijk te telen. 'We hoeven niet de grootste te worden. We zijn van de huidige tien legale telers zelfs de kleinste, kiezen voor biologische teelt en gebruiken geen toevoegingen bij de verwerking.'


Recreatieve markt

Daarnaast wil het bedrijf innovatieve producten voor de recreatieve markt ontwikkelen. Vollenberg: 'Cannabis is een product dat al eeuwen wordt gebruikt. Het is een tijdje verboden geweest, maar het algemeen gebruik en de maatschappelijke acceptatie ervan komen nu weer op gang.'De CEO laat een apparaatje zien waarmee bolletjes hasj worden omgezet in te inhaleren damp. 'Cannabis roken met tabak is niet meer van deze tijd. Met dit apparaatje kan het ook zonder.' Creëer je daarmee niet juist nieuwe verslaafden? Vollenberg trekt de vergelijking met alcohol en tabak: 'Ook daar zitten naast goede kanten risico's aan. Ik ben meer van de afdeling dat je als volwassene zelf bepaalt wat je in je lijf stopt. Natuurlijk wel met goede informatie erbij. Dat we dit nu legaal kunnen doen, is voor ons een lot uit de loterij.'


Bart Vollenberg, bedrijfsleider en CEO van Aardachtig
Bart Vollenberg, bedrijfsleider en CEO van Aardachtig © Joost de la Court


Bedrijfsgegevens

Naam: Bart Vollenberg Plaats: Almere (FL) Bedrijf: legale teelt van cannabis Grootte: 15.000 vierkante meter glasopstand. Aardachtig is een nieuw teeltbedrijf dat is opgezet door een aantal kapitaalkrachtige investeerders uit de cannabiswereld, voornamelijk leveranciers van cannabiszaad. De totale startinvestering in het bedrijf bedraagt tussen de 5 en 10 miljoen euro. Vollenberg is bedrijfsleider en CEO van Aardachtig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer