Tweede Kamer dringt aan op vrijstelling middelen kersenteelt

De Tweede Kamer wil dat kersentelers toch een vrijstelling krijgen voor het gebruik van de middelen Tracer en Exirel bij de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg. Een motie van BBB die daarvoor pleit, kon afgelopen nacht op brede steun rekenden.

Tweede+Kamer+dringt+aan+op+vrijstelling+middelen+kersenteelt
© Marcel Berendsen

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas overhandigde voor het indienen van haar motie een stapeltje lege kersenbakjes aan demissionair landbouwminister Piet Adema. Want door het vervallen van de vrijstelling verdwijnt volgens haar de Nederlandse kersenteelt.

Haar vrees is dat telers in Duitsland en België die Tracer en Exirel wel mogen gebruiken, de Nederlandse markt zullen overnemen. Het gelijke speelveld voor de Nederlandse producenten verdwijnt volgens Van der Plas. Voor de stemming hadden PVV, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP hun handtekening al onder de motie gezet, waardoor deze zeker zou worden aangenomen.

Aan één onderdeel van de motie zegt Adema niet te kunnen voldoen. Deze vraagt om een soortgelijke vrijstelling voor andere bedreigde fruitteelten, maar dat gaat de bewindsman te ver. Want dat vraagt om een 'adequate risicoanalyse' bij die teelten. Voor hem reden de motie te ontraden.


Desondanks zegt de minister wel serieus te willen kijken naar een nieuwe vrijstelling voor kersentelers. Hij erkende daarbij dat veel telers hebben geïnvesteerd in driftbeperkende spuittechnieken. De indieners van de motie dringen bij hem aan snel te handelen. Voor 3 mei willen zij zekerheid voor de kersentelers, anders kan volgens Van der Plas de oogst alsnog als verloren worden beschouwd. Het spoedkarakter van de motie werd versterkt door het tijdstip waarop de stemming plaatsvond, rond 1 uur in de nacht. Haast was geboden, want de komende twee weken is de Tweede Kamer op voorjaarsreces.


Investeren in innovatie

Voorzitter Ron Mulders van de Nederlandse Fruittelers Organisatie is blij met de reactie van de minister. 'Hij ziet het belang van onze teelten en hij waardeert de ontwikkelingen die hij in onze fraaie sector ziet. Zijn reactie stimuleert ons om verder te investeren in innovatie.' Mulders heeft er alle vertrouwen in dat Adema de motie vlot en verstandig gaat uitvoeren.

De vrijstelling voor Tracer en Exirel werd ingetrokken na een advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Uit inspecties van de NVWA blijkt dat de naleving en voorwaarden van een veilige toepassing van deze middelen in de fruitsector al jarenlang onvoldoende is. Over de periode van 2018 tot en met 2023 blijft de naleving steken tussen 58 en 74 procent. De NVWA constateerde vooral overtredingen van driftreducerende voorschriften.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer