NVWA: naleving regels toepassing Tracer en Exirel al jaren onvoldoende

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erkent de noodsituatie in de kersenteelt wat betreft de problematiek rondom de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg, maar heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wel een negatief advies gegeven over de vrijstelling voor Tracer en Exirel. Dit omdat telers zich niet hebben gehouden aan de geldende wet- en regelgeving voor de toepassing van deze middelen.

NVWA%3A+naleving+regels+toepassing+Tracer+en+Exirel+al+jaren+onvoldoende
© Han Reindsen

De suzuki-fruitvlieg is een groot probleem in de fruitteelt. In het afgegeven advies erkent de NVWA dit probleem, meldt de autoriteit in een reactie. Sinds 2015 maakt de fruitsector gebruik van vrijstellingen van de middelen Exirel en Tracer om de suzuki-fruitvlieg te bestrijden.

Uit inspecties van de NVWA blijkt dat de naleving en voorwaarden van een veilige toepassing van deze middelen in de fruitsector al jarenlang onvoldoende is. Over de periode van 2018 tot en met 2023 blijft de naleving steken tussen 58 en 74 procent. De NVWA constateerde vooral overtredingen van driftreducerende voorschriften.

'Vanzelfsprekend worden notoire overtreders aangepakt. Als we overtredingen constateren, treden we op met een bestuurlijke boete. Maar we zien dus dat het over de gehele linie niet goed gaat', stelt de NVWA.


Herhaaldelijk opgetreden

Daarnaast is herhaaldelijk opgetreden tegen ongekeurde spuitapparatuur en het ontbreken van een spuitlicentie. De NVWA laat weten de noodsituatie in de kersenteelt te erkennen, maar het niet naleven van de wet- en regelgeving en toepassingsvoorwaarden brengen risico's met zich mee voor mens, dier en milieu. 'Die zijn niet zonder gevolgen.'


De NVWA heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dan ook negatief geadviseerd over het opnieuw verlenen van vrijstellingen van Tracer en Exirel in de kersenteelt, tot verbijstering van de sector. Zo vreest de Nederlandse Fruittelers Organisatie dat de kersenteelt in Nederland verdwijnt als er geen middelen meer zijn om de suzuki-fruitvlieg te bestrijden.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer