Sector pleit bij Tweede Kamer voor behoud Nederlandse kersenteelt

Kersentelers hebben donderdagochtend aandacht gevraagd bij de Tweede Kamer in Den Haag voor de problemen die kunnen ontstaan als ze straks niet meer kunnen beschikken over de gewasbeschermingsmiddelen Tracer en Exirel om de suzuki-fruitvlieg te bestrijden.

Demissionair landbouwminister Piet Adema liet vorige week weten de vrijstelling voor deze middelen niet langer te verlengen. Volgens de sector betekent deze beslissing dat de suzuki-fruitvlieg dan nog nauwelijks effectief te bestrijden is.

'Hierdoor is het niet meer mogelijk rendabel kersen te telen in Nederland', stelt voorzitter Ron Mulders van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Als kersentelers de suzuki-fruitvlieg niet meer kunnen bestrijden, gaan oogsten mislukken en dat is onacceptabel.'


Goed gevoel

Vlak bij het gebouw van de Tweede Kamer meldden zich donderdagochtend onder meer Tweede Kamerleden van BBB en ChristenUnie. Mulders: 'Ik heb er best een goed gevoel bij dat een behoorlijk aantal Kamerleden het met ons eens is. We gaan ervan uit dat we een goed verhaal hebben. Als dat verhaal wordt gevolgd, komt het goed. De vrijstelling voor Tracer en Exirel moet er gewoon komen', verklaart de NFO-voorzitter.


Ook wethouder Joke van Vrouwerff (Verenigd West Betuwe) van gemeente West Betuwe was donderdag aanwezig bij de oproep namens de kersentelers. 'Ik woon in dé fruitgemeente van Nederland. Als gemeente zien wij het belang van een gezonde sector. Wij willen dat onze telers met behulp van effectieve gewasbeschermingsmiddelen kersen kunnen blijven telen, nu en in de toekomst.' Mede namens gemeente Buren diende Van Vrouwerff een motie in.

'Tracer en Exirel zijn de enige effectieve middelen waarmee we de suzuki-fruitvlieg kunnen bestrijden', zegt kersenteler Maaike van Veenendaal. 'Maar ik sta hier niet alleen namens de kersentelers. Als wij de suzuki-fruitvlieg niet kunnen bestrijden, krijg je een enorme ontwikkeling van het plaaginsect. Daar krijgt dan ook ander kleinfruit zoals frambozen, bramen en pruimen last van.'


BBB: voor 3 mei vrijstelling verlenen

De BBB-fractie roept de regering op om vóór 3 mei de vrijstellingen voor Tracer en Exirel te verlenen. 'Dit is cruciaal om tijdig de juiste en essentiële middelen beschikbaar te maken voor kersentelers en daarmee de kwaliteit en kwantiteit van de oogst te waarborgen.'

Donderdagavond wordt in de Tweede Kamer een tweeminutendebat gehouden waarin de benodigde vrijstellingen centraal staan. De stemming over de motie zal naar verwachting ook donderdagavond of anders vrijdagochtend plaatsvinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer