EU-hof: middelentoelating Ctgb in strijd met wet

De manier waarop Nederland de toelating van gewasbeschermingsmiddelen uitvoert, is in strijd met de wet. Dat stelt het Europees Hof van Justitie. Als de bestuursrechter deze uitspraak volgt, zal het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zijn beleid bij toetsing en toelating moeten aanpassen.

EU%2Dhof%3A+middelentoelating+Ctgb+in+strijd+met+wet
© Job Hiddink

Volgens het Europees Hof van Justitie (EU-hof) negeert het Ctgb in een aantal gevallen belangrijke schadelijke effecten en hanteert de instantie niet de meest moderne wetenschappelijke inzichten. 'Dit is in strijd met de Europese verordening op dit gebied. Het Ctgb zal zijn onderzoeksbeleid flink moeten aanpassen.'

Het EU-hof stelt dat het Ctgb een nieuw middel moet onderzoeken op eventuele hormoonverstorende werking, maar ook op mogelijk andere schadelijke effecten. Dat moet volgens het EU-hof niet alleen met protocollen worden gedaan, maar met alle actuele beschikbare, betrouwbare, wetenschappelijke en technische kennis.


Bezwaar PAN Europe

De zaak was aangespannen door Pesticide Action Network Europe (PAN Europe). Dat is een organisatie die zich verzet tegen de toelating van nieuwe chemische gewasbeschermingsmiddelen. PAN Europe verzocht in 2020 bij de Nederlandse bestuursrechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), om vernietiging van de goedkeuring van de middelen Closer, Dagonis en Pitcher.

Onderzoeken van PAN Europe zouden aantonen dat de werkzame stoffen in deze drie middelen mogelijk hormoonverstorend voor dieren zijn. Volgens de actiegroep zou dat negatieve effecten kunnen hebben op de voorplanting van insecten, maar ook van de mens.


Europese Commissie

Het Ctgb wees die bezwaren af. De toelatingsinstantie vindt dat zij de mogelijke hormoonverstoring door de werkzame stoffen in de middelen niet hoeft te onderzoeken, omdat de goedkeuring van de aparte werkzame stoffen door de Europese Commissie gebeurt.

Overigens gelden de uitspraken van het EU-hof niet alleen voor Nederland, maar voor alle EU-lidstaten. Andere EU-landen moeten deze uitleg over het vereiste onderzoek dus volgen. De rechtszaak gaat verder bij het CBb. Wanneer dat gebeurt, is niet bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer