5 vragen over bestrijding van phytophthora

De Taskforce Phytophthora brengt deze week een kleurenschema uit met gewasbeschermingsmiddelen die aardappeltelers kunnen gebruiken voor de bestrijding van phytophthora. Het schema dient als hulpmiddel om op het juiste moment de juiste middelen te kiezen.

5+vragen+over+bestrijding+van+phytophthora
© Burt Sytsma

Wat is de meerwaarde van dit schema?

Het kleurenschema biedt handvatten om tot de beste middelenkeuze te komen. De verschillende kleuren geven een duidelijk overzicht van fungiciden en bijbehorende werkzame stoffen die beschikbaar zijn. Het schema is te downloaden via de website van BO Akkerbouw.


Wie heeft het kleurenschema samengesteld?

De Taskforce Phytophthora deed dat in samenwerking met onderzoekers van Wageningen University & Research en specialisten van Frag NL, de Nederlandse afdeling van het internationale Fungicide Resistance Action Committee (Frac). Het kleurenschema is een initiatief van de taskforce met als doel om tot een breed gedragen en adequate aanpak van phytophthora in 2024 te komen.


Waarom wordt gekozen voor een andere bestrijdingsstrategie?

Combineren en afwisselen van werkzame stoffen voorkomt verdere resistentievorming bij phytophthora. Vorig seizoen ontwikkelden enkele fysio’s van de schimmel resistenties tegen twee groepen actieve stoffen.De nieuwe strategie gaat dat tegen blijkt uit diverse proeven en afgelopen jaar ook in de praktijk in Denemarken. Met alterneren neemt de aardappelsector afscheid van het blokkenschema, waarbij bepaalde middelen enkele keren achterelkaar gebruikt werden.


Hoe zijn de vooruitzichten voor het komende seizoen?

Na de zware ziektedruk in 2023 zijn naar verwachting enkele seizoenen met verscherpte aanpak nodig om phytophthora weer op een goede manier te beheersen. Het nieuwe spuitregime met dus alterneren en combineren kan ertoe leiden dat meer middelen worden toegepast. Hierbij kan een beslissingsondersteunend systeem (BOS) helpen om niet alleen het juiste spuitmoment te kiezen en maar ook om de milieu-impact te beperken.


Waarom moeten telers bij de start van het groeiseizoen alert zijn?

De komende weken zijn cruciaal om phytophthora dit jaar met een geïntegreerde aanpak de baas te kunnen. De Taskforce Phytophthora wijst telers op het treffen van beheersmaatregelen als basis van een geslaagde bestrijding. Dit betreft vooral tijdig afdekken van afvalhopen en controleren op aantastingen vanuit pootgoed bij de opkomst van het aardappelgewas. De taskforce roept telers op om zelf alert te zijn en ook om collega’s aan te spreken op eventuele nalatigheid.


• Bekijk de laatste ontwikkelingen op nieuweoogst.nl/phytophthora

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer