Groente & Fruitbrigade gaat verspilling tegen en helpt voedselbank

De Groente & Fruitbrigade heeft een challenge gewonnen die moet bijdragen aan een betere instroom van verse groenten en vers fruit voor voedselbanken in provincie Utrecht. Het mes snijdt aan twee kanten, want het winnende plan voorkomt verspilling aan de producerende kant.

Groente+%26amp%3B+Fruitbrigade+gaat+verspilling+tegen+en+helpt+voedselbank
© Groente en Fruitbrigade

De provincie daagde de markt uit een structurele verbetering te vinden voor meer vers en gezond voedsel voor de zeventien voedselbanken in Utrecht. Van de vijftien organisaties die een plan indienden, kwam dat van de Groente & Fruitbrigade als beste uit de bus. Zij kunnen nu met financiële steun van de provincie aan de gang.

De brigade verzamelt en sorteert groenten en fruit die qua vorm, grootte of kleur niet voldoen aan de criteria van afnemers en levert deze bij voedselbanken af.

De samenwerkingsovereenkomst werd bekrachtigd door Utrechts gedeputeerde Rob van Muilekom (PvdA), bestuurslid Paul van Berkel van Voedselbanken Nederland, voorzitter Gert Mulder en bestuurslid Mary van Hoek-Hendriks van de Groente & Fruitbrigade en oprichter Joost Dekkers van het innovatieplatform Starthubs.


Reguliere stroom van gezond voedsel

'De beschikbaarheid van vers en gezond voedsel is de basis van een gezond leven', stelt gedeputeerde Van Muilekom. 'Helaas is dit niet vanzelfsprekend voor iedereen. Ik ben dan ook blij dat we met de Groente & Fruitbrigade een partij hebben gevonden die kan zorgen voor een reguliere stroom van vers en gezond voedsel voor klanten van de Utrechtse voedselbanken.'

De oplossing van de Groente & Fruitbrigade wordt in verschillende fases uitgewerkt, met als doel zoveel mogelijk aanbod van groenten en fruit te creëren en logistiek te verbinden aan voedselbanken. Daarbij wordt voor fruit vooral binnen de provinciegrenzen gekeken, terwijl voor groenten de blik ook op buurprovincie Flevoland is gericht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer