Vrijwilligers gaan ruim 200 ton appels plukken voor voedselbanken

Voor het derde jaar op rij gaan er appels geplukt worden voor de voedselbanken. Dat gebeurt eind september en in oktober. Voor de pluk worden vrijwilligers gezocht.

Vrijwilligers+gaan+ruim+200+ton+appels+plukken+voor+voedselbanken
© Marcel Berendsen

De appels die geplukt worden, zijn appels die dat anders niet zouden worden omdat de kleur of afmeting niet goed is. Omdat de pluk ervan voor de teler niet rendabel is, blijven de appels hangen tot ze op de grond vallen. 'Dat is zonde en verspilling', dacht de voedselbank in het Flevolandse Dronten. Bij haar ontstond in 2021 het idee om deze appels te plukken met vrijwilligers.

Met vrijwilligers werd in 2021 bij twee fruittelers zo'n 15.000 kilo appels geplukt. In 2022 werd de actie met succes groter aangepakt. Toen deden veertien fruittelers in de omgeving van Zeewolde en Dronten mee en is 70.000 kilo appels geplukt. En dit jaar wordt de actie nog verder opgeschaald. Samen met de maatschappelijk makelaar Nederlandse Uitdaging zijn nu ook appeltelers in de regio Noord Holland, Utrecht en de Betuwe benaderd.

De animo van de appeltelers om de boom leeggeplukt te krijgen, is groot. Dat ze daarbij minima wekenlang aan een gezonde aanvulling in het voedselpakket helpen, is helemaal win-win, geeft Arie Burggraaf van de voedselbank Dronten aan. Bij ruim veertig fruittelers gaat er worden geplukt. De verwachte opbrengst is minimaal 225.000 kilo appels. Voedselbanken Nederland is enorm blij met dit initiatief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer