Voedselbanken zijn op zoek naar meer buitenbeentjes

In deze moeilijke economische periode zien voedselbanken hun klantenbestand snel groeien en zijn daarom naarstig op zoek naar agrarische producten die ergens in de keten overblijven.

Voedselbanken+zijn+op+zoek+naar+meer+buitenbeentjes
© Groente en Fruit Brigade

Met name in de grote steden is het aanbod van gezonde producten uit de Nederlandse landbouw onvoldoende, meldt Groente & Fruitbrigade. Dat is de distributieorganisatie van de voedselbanken. De brigade vraagt ondernemers in de agrarische sector die na sortering en verwerking uitgesorteerd product over hebben, zich te melden via de website van de organisatie.

Vanwege de prijsstijgingen van de laatste tijd is het aantal mensen dat een beroep doet op voedselhulp sterk toegenomen. Klantenbestanden zijn veelal 30 tot 50 procent groter dan enkele maanden geleden. Het aanbod van vooral gezonde voedingsproducten kan de groei niet bijhouden. De puzzel om elke week een goed pakket te vullen, wordt voor de voedselbanken steeds complexer.


Uitsorteren niet altijd rendabel

De Groente & Fruitbrigade constateert dat het voor akkerbouwers en groentetelers niet altijd rendabel is om zogeheten buitenbeentjes uit hun af te leveren partijen te sorteren. Het gaat daarbij om de producten die niet voldoen aan de eisen van de supermarkten, maar nog wel uitstekend geschikt zijn voor consumptie en dus voor de voedselbanken.

De brigade, met een netwerk van zo'n vijftig agrarische vrijwilligers, kan hierbij van dienst zijn. Gewastelers of distributiebedrijven die product gaan verwerken, kunnen dit melden en vrijwilligers komen vervolgens langs om bijvoorbeeld misvormde peen uit te sorteren en te verzamelen in kuubskisten. Volgens de Groente & Fruitbrigade moet dit om de verse producten binnen een week te kunnen aanbieden in de voedselpakketten van de klanten.


Te grove peen

Projectleider Arie Burggraaf van Groente & Fruitbrigade meldt dat afgelopen week nog peen is opgehaald bij een akkerbouwer in de Flevolandse Noordoostpolder. Vrijwilligers mochten daar de peen uitsorteren die te grof waren voor de afnemer.

Dat leverde voor de voedselbanken uiteindelijk 4.000 kilo peen op. 'Hier zijn we enorm blij', verklaart Burggraaf. 'Graag willen we dit soort acties meer onder de aandacht brengen van akkerbouwers of groentetelers die op deze manier product beschikbaar hebben.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer