FloraHolland draait fors verlies in 2023

Afzetcoöperatie Royal FloraHolland heeft in 2023 een verlies geleden van 17 miljoen euro. Dit is het gevolg van onvoldoende compensatie vanuit de markt voor het lagere verkoopvolume van bloemen en planten.

FloraHolland+draait+fors+verlies+in+2023
© Hiddink Job

FloraHolland realiseerde in 2023 een omzet van 5,1 miljard euro. Dat is 1 procent minder dan vorig jaar en voor de grote afzetcoöperatie het tweede jaar op rij dat de omzet daalt. In 2022 noteerde ze ook al een verlies van 4 miljoen euro. In volume lag de omzet afgelopen jaar 3,2 procent beneden het niveau van 2022. De prijsvorming was slechts 2,2 procent hoger en bleef daarmee beneden het gemiddelde inflatiepercentage.

CEO Steven van Schilfgaarde van FloraHolland noemt het verlies van 17 miljoen euro teleurstellend. 'Gezien de moeilijke marktomstandigheden hebben we de tariefstijging voor kwekers en inkopers voor 2023 weloverwogen gematigd. Daardoor was een verlies wel voorzien. Maar ondanks kostenbesparingen is het verlies hoger uitgepakt vanwege enkele tegenvallers.'

Van Schilfgaarde gaf eerder vandaag een toelichting op de jaarcijfers, tijdens een bijeenkomst voor journalisten in het Noord-Hollandse Aalsmeer. Over de financiële tegenvallers zegt de FloraHolland-CEO dat onder meer de opbrengsten van de transporttak Floriway daalden met 13 miljoen euro.


Hogere loonkosten

'Verder vielen de loonkosten hoger uit en dat gold ook voor onze eigen energierekening. Onvoorzien was onder meer de vervroegde renovatie van een koelinstallatie in Naaldwijk en de vertraagde verkoop van geplande vastgoedobjecten. Daarbovenop hadden ook wij te maken met de hogere tarieven die onze leveranciers voor diverse diensten rekenen', verklaart Van Schilfgaarde.

Voor 2024 is het de hoofdprioriteit van FloraHolland om weer zwarte cijfers te schrijven, meldt de CEO. Volgens hem moet dit lukken met een strakke begroting, gerichte kostenmaatregelen en hogere tarieven. Hij zegt dat de stevige tariefsverhoging die voor dit jaar is doorgevoerd niet leuk is, maar wel onvermijdelijk.

'Daarnaast gaan we voor de korte termijn door met de kostenbesparingen. Voor de langere termijn hebben we gerichte plannen om een volgend niveau van kostenefficiëntie te bereiken', geeft Van Schilfgaarde aan. 'Verder hebben we onze investeringsambities wat bijgesteld. Het tempo van onze strategie-implementatie zal lager zijn dan in onze oorspronkelijke plannen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer