Derde Centrum Weerbare Sierteeltsector open in Rijnsburg

Het derde Centrum Weerbare Sierteeltsector is donderdag geopend in het Zuid-Hollandse Rijnsburg. In de samenwerking Weerbare Sierteeltsector werken overheidsinstanties en bedrijven samen tegen criminele inmenging in de sierteeltsector. Door de vele dagelijkse transporten van bloemen is de sector kwetsbaar voor onder meer de smokkel van drugs, wapens en cashgeld.

Derde+Centrum+Weerbare+Sierteeltsector+open+in+Rijnsburg
© Thierry Schut

De samenwerking is bedoeld om ondermijnende criminaliteit in de sierteeltsector tegen te gaan. De opening van het centrum in Rijnsburg volgt, nadat in 2022 is begonnen met een locatie in het Noord-Hollandse Aalsmeer. In december 2023 is de locatie in het Zuid-Hollandse Naaldwijk geopend.

De locatie in Rijnsburg werd officieel geopend door burgemeester Cornelis Visser van gemeente Katwijk, samen met CEO Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland en Peter Koot, teamchef Politie Katwijk-Noordwijk. Het centrum is gevestigd op de locatie van Royal FloraHolland in Rijnsburg. Het moet net als de andere twee centra een bijdrage leveren aan een goede operationele samenwerking om ondermijning in de sierteelt tegen te gaan.


Cameratoezicht

Het doel is om de veiligheid van ondernemers en medewerkers te vergroten. Het gaat daarbij om fysieke maatregelen, zoals cameratoezicht en het houden van integrale controles, maar ook het delen van kennis over manieren om ondermijning te herkennen. Volgens de betrokken organisaties hebben de 'sterke logistieke processen en exportpositie van de sierteelt' een keerzijde. De sector is kwetsbaar vanwege de internationale en dagelijkse verslogistiek. 'Criminelen maken misbruik van de kracht en de vele transportbewegingen van de sector.'

Ondernemers zijn zich hier niet altijd van bewust, is de ervaring van de betrokken organisaties. Ze zien dat medewerkers soms onder druk worden gezet of via afpersing worden gedwongen om mee te werken. 'Dit creëert mogelijk een onveilige werkomgeving en dat willen we voorkomen.' Ook de aanpak van arbeidsuitbuiting heeft de aandacht van de aanpak Weerbare Sierteeltsector.


In de samenwerking Weerbare Sierteeltsector werken politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, douane, Royal FloraHolland, RIEC Den Haag en RIEC Amsterdam-Amstelland, de gemeenten Westland, Katwijk, Aalsmeer en Uithoorn samen. De aanpak wordt bestuurd door de 'sierteelttafel', waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd en voorgezeten door burgemeester Bouke Arends van gemeente Westland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer