FloraHolland verplicht vanaf 2026 duurzaamheidscertificering

Vanaf 1 januari 2026 moet het merendeel van de leden en aanvoerders die bloemen en planten aanbieden, verhandelen en verrekenen via Royal FloraHolland gecertificeerd zijn volgens de eisen van het Floriculture Sustainability Initiative (FSI basket of standards). Glastuinbouw Nederland reageert opgetogen over het besluit van de bloemenveiling.

FloraHolland+verplicht+vanaf+2026+duurzaamheidscertificering
© Hiddink Job

'Via een stapsgewijze aanpak wordt voor alle leden en aanvoerders gefaseerd toegewerkt naar volledig FSI-compliant in 2027', kondigt Royal FloraHolland vlak voor het paasweekend aan. Met dit besluit wil de organisatie ervoor zorgen dat kwekers hun verantwoordelijkheid nemen op duurzaamheid, in lijn met de toekomstbestendigheid van de sector, de toenemende vraag vanuit de maatschappij en de eisen van de wetgeving.

Ook sluit de keuze aan bij de behoefte van een grote groep kopers, verenigd in de Sierteeltversnellers, om 100 procent gecertificeerd in te kopen vanaf 2017. Enkele van deze partijen zijn Air So Pure, Colours of Nature, Decorum, productgroep Kalanchoë en Orchidee Nederland. Van de totale omzet van Royal FloraHolland is op dit moment 83 procent milieugecertificeerd en 71 procent FSI-compliant.

'Ik ben tevreden over waar we nu staan, nu is het zaak de volgende stap te zetten', meldt FloraHolland-CEO Steven van Schilfgaarde. 'Certificering is belangrijk voor transparantie en objectivering. Met ons besluit gaan kopers binnenkort alleen nog bloemen en planten van gecertificeerde kwekers inkopen. Dit past bij de maatschappelijke rol van ons sierteeltplatform en bij de rol die wij vervullen als leidende coöperatie en sierteeltdraaischijf in Nederland, Europa en daarbuiten.'


VGB sluit zich aan

De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) roept leden op om hetzelfde te doen. 'Deze voorschriften worden van toepassing namens de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) en gelden daarmee ook voor leden en niet-lid aanvoerders die leveren aan Plantion', meldt Matthijs Mesken, directeur van VGB. 'Certificering van kwekers gaat bijdragen aan de reputatie van de sierteelt, in Nederland en daarbuiten.'


Glastuinbouw Nederland reageert eveneens opgetogen over het besluit van Royal FloraHolland. 'Dit besluit laat zien dat zowel telers als grote kopers hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om duurzaamheid. Het is een krachtige, gezamenlijke stap van de sierteeltsector op de route naar volledige transparantie', geeft voorzitter Adri Bom-Lemstra van de brancheorganisatie aan.

Volgens Bom-Lemstra horen duurzaamheidscertificeringen bij een verantwoorden glastuinbouw. 'Juist nu we als sector zo voortvarend op weg zijn met de energietransitie en bijvoorbeeld het vergroenen van onze gewasbescherming is het belangrijk dat we dat ook vertellen aan de buitenwereld. Certificaten kunnen daar op een uitstekende manier aan bijdragen. We helpen de markt voor onze duurzame producten te kiezen.'


Kleinere bedrijven

Glastuinbouw Nederland raadt de organisatie van de bloemenveiling wel aan om bij de aanpak van de verplichte duurzaamheidscertificering aandacht te hebben voor de positie van kleinere sierteeltbedrijven. 'Vanwege hun bedrijfsomvang hebben zij beperkte financiële middelen', aldus Bom-Lemstra.


Ook zullen zij de administratieve druk eerder voelen dan grotere bedrijven. 'Daarom is het goed hen voldoende tijd en mogelijkheden te geven om mee te doen', besluit Bom-Lemstra.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer