Onteigeningsplannen Zuid-Holland 'klap in gezicht van boeren'

De plannen van provincie Zuid-Holland om gedwongen onteigening van boerenbedrijven mogelijk te maken, zijn een 'keiharde klap in het gezicht van boeren en tuinders'. Dat stelt provinciaal voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord.

Onteigeningsplannen+Zuid%2DHolland+%27klap+in+gezicht+van+boeren%27
© Mooi Zuidplas

Woensdag 6 maart bespreken Provinciale Staten van Zuid-Holland dit voorstel, dat erop is gericht om meer natuur te realiseren voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN). LTO Noord laat weten 'extreem teleurgesteld' te zijn in het voornemen om hiervoor boeren gedwongen te onteigenen. 'De zoveelste klap, wanneer houdt het op?', aldus Verhorst.

De provincie wil tientallen boeren in de gemeenten Zuidplas, Alblasserdam, Molenlanden, Goeree-Overflakkee en Voorne aan Zee gedwongen onteigenen. Daarbij wordt volgens LTO Noord door de provincie de indruk gewekt dat dit in het belang van de boeren zelf is.


'Onterecht', zegt Verhorst. 'Het gaat juist tegen het belang van boeren in. Op het moment dat je gedwongen onteigend wordt, ben je als boer vogelvrij. Je wordt onder druk gezet en in een fuik gedreven. Je kan een verbod krijgen om je eigen grond, je eigen huis te betreden. Dat is enorm heftig en heeft een grote impact op boeren en hun gezinnen.'


In strijd met coalitieakkoord

Ook is de gedwongen onteigening in strijd met het Zuid-Hollandse coalitieakkoord, vindt LTO Noord. Daarin staat immers dat er geen onteigening plaats zal vinden ten behoeve van stikstofreductie. LTO Noord noemt het een 'geitenpaadje om onder eigen beloftes uit te komen' door nu gedwongen onteigening in te zetten ten behoeve van natuur.

‘Je wordt gewoon in de maling genomen. Boeren dachten dat met een coalitie van onder andere BBB en VVD en de gedane beloftes, er geen gedwongen onteigening plaats zou vinden. Maar zij komen van een koude kermis thuis. We zijn extreem teleurgesteld. Ook in deze partijen', aldus Verhorst.

Provincie Zuid-Holland heeft ervoor gekozen om opgaven met betrekking tot het NNN geen onderdeel meer te laten zijn van het Provinciale Programma Landelijk Gebied (PPLG), in Zuid-Holland ZH-PLG genoemd. Dat geeft de provincie ruimte om in plaats van een gezamenlijke aanpak (zoals in het PPLG het geval is) te gaan voor een 'dicterende top-down aanpak'.

Verhorst: ‘Het is allemaal heel onlogisch. Met deze stap van de provincie wordt het belang en de draagvlak van de ZH-PLG volledig ondermijnd. Ik hoop dat de provincie alsnog tot inkeer komt. Zodat we weer kunnen werken aan een gezamenlijke aanpak’, aldus Arie Verhorst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer