Natuuraanleg dwingt Zuid-Holland gedwongen uitkoop te overwegen

Als Zuid-Holland in 2027 wil voldoen aan de eisen voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN), kan de provincie gedwongen uitkoop van boeren niet langer uitsluiten. Het college benadrukt dit voorafgaand aan de Statenvergadering van volgende week woensdag, waar een voorstel met deze gevolgen wordt besproken. Hier lijkt in Provinciale Staten een meerderheid voor, maar coalitiepartij BBB twijfelt nog.

Natuuraanleg+dwingt+Zuid%2DHolland+gedwongen+uitkoop+te+overwegen
© Dirk Hol

Provincie Zuid-Holland probeert grondeigenaren in zeven gebieden te ondersteunen die 'cruciaal' zijn voor het voldoen aan de NNN-opgave. Het doel is om deze grond om te vormen tot natuur via volledige schadeloosstelling. Om te voorkomen dat deze financiële regeling als staatssteun wordt beschouwd, moet de provincie aangeven dat ze bereid is om in het uiterste geval tot onteigening over te gaan.

'Hopelijk komt het nooit zo ver', zegt gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen (BBB) over dit politiek gevoelige thema. 'Soms moet je kiezen tussen twee kwaden en ik denk dat dit het beste is wat we op dit moment kunnen doen. Door deze stap te zetten, kunnen we de partijen in de betreffende gebieden meer bieden en beweging op gang brengen.'


Over een periode van drie jaar moet een netwerk van nieuwe en bestaande natuurgebieden zijn gecreëerd. Zuid-Holland heeft nog ongeveer 1.200 hectare grond nodig om dit te bereiken. Gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks) pleit ervoor dat er snel actie wordt ondernomen.


Schadeloosstelling

De provincie wil nu volledige schadeloosstelling aanbieden om de verkoop van grond aantrekkelijker te maken. De zeventig tot tachtig ondernemers krijgen dan behalve een marktconforme prijs voor hun grond en panden ook geld voor verschillende doeleinden, zoals verhuizen, het kopen van nieuwe grond elders en juridische hulp. De consequentie is wel dat gedwongen uitkoop mogelijk wordt.

In het coalitieakkoord van vorig jaar hebben GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA afgesproken dat er geen onteigening zal plaatsvinden die specifiek is bedoeld om de stikstofreductie te bereiken. Als dit voor de realisatie van natuur is, geven GroenLinks-PvdA en VVD nu toestemming. BBB zei eerder achter volledige schadeloosstelling te staan, maar tegen gedwongen uitkoop te stemmen als het zo ver komt. Veel vragen kwamen op in een commissievergadering over dit onderwerp. Er is geen duidelijk antwoord gegeven over het standpunt van de BBB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer