Geen grondonteigening voor aanleg Park21

Gemeente Haarlemmermeer ziet af van onteigening van gronden voor de aanleg van Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Lang hield het gemeentebestuur deze optie open, maar de raad zette daar onlangs een streep door.

Geen+grondonteigening+voor+aanleg+Park21
© Park 21

Voorzitter Peter Könst van LTO Noord-afdeling Haarlemmermeer is blij met het besluit dat is genomen op initiatief van enkele raadsfracties in de gemeente. 'Daarmee komt nu eindelijk een einde aan de jarenlange onzekerheid voor ondernemers in het plangebied.'

Volgens Könst had de gemeente de agrarische sector verzekerd dat er goede onteigeningsvoorwaarden zouden komen als een bedrijf gedwongen zou worden uitgekocht. 'Alleen gaat het zelden om een hele onderneming, maar meestal slechts om een fractie ervan. De financiële tegemoetkoming schiet dan niet op ten opzichte van de hap die dan uit het bedrijf wordt genomen.'


Versnipperen

Könst was bezorgd dat met die rigoureuze aanpak de landbouw in de regio nog verder zou versnipperen. 'Op basis van goed overleg met ondernemers die iets willen in Park21, kan de gemeente nu nog steeds stappen zetten en waar nodig gronden aankopen.'

Verder heeft de raad besloten dat de verantwoordelijke bestuurders en ambtenaren de komende maanden met alle betrokkenen keukentafelgesprekken houden om de toekomstplannen van de boeren en burgers te achterhalen. 'Overigens is er al heel veel gepraat,' constateert Könst.


Kavelruil

Bij de gesprekken heeft de landbouwvoorman herhaaldelijk het voorstel gedaan om ook het instrument vrijwillige kavelruil in te zetten. 'Zo kunnen misschien delen van het park worden aangekocht en kan tegelijkertijd worden voorkomen dat bedrijfspercelen te veel versplinteren.'

Nu het bestemmingsplan en de milieueffectrapportage zijn vastgesteld, ligt er voor het eerst na ruim twintig jaar een concreet plan voor de invulling van Park21. Vervolgens mogen provincie Noord-Holland en het Rijk zich nog over het plan buigen. Daarna start een inspraakprocedure voor inwoners en ondernemers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer