BBB Utrecht baalt van openhouden optie gedwongen onteigening boeren

De Statenfractie van BoerBurgerBeweging (BBB) in Utrecht had graag meer van de eigen visie willen terugzien in het coalitieakkoord van de provincie, ook al maakt de partij geen deel uit van de coalitie.

BBB+Utrecht+baalt+van+openhouden+optie+gedwongen+onteigening+boeren
© Provincie Utrecht

BBB-fractievoorzitter Anton Verleun maakte woensdagavond tijdens een debat over het coalitieakkoord onder meer duidelijk het niet eens te zijn met het openhouden van de optie van gedwongen onteigening van boeren.

In het coalitieakkoord staat dat in de eerste twee jaar van de bestuursperiode bij beëindiging of verplaatsing van een landbouwbedrijf vanwege stikstofreductie, natuur, klimaat of water de keuze aan de agrariër zelf is. Voor de periode daarna sluit het college gedwongen onteigening vooralsnog niet uit. Verleun liet weten dat BBB zich met 'hand en tand' zal verzetten tegen gedwongen onteigening. 'Denkt u niet dat het dan tot spanningen gaat leiden, als u met de stok van onteigening dreigt.'

CDA-fractievoorzitter Chris Westerlaken zei dat alleen in het 'aller, aller uiterste geval' onteigening een optie is. 'Stel je voor dat er 22 boeren zijn, maar één is tegen, dan zou het in het algemeen belang zo kunnen zijn dat de Staten besluiten het middel van onteigening te gebruiken.'


Klimaatneutraal

Verleun uitte ook zijn zorgen over het streven van de coalitie 2040 klimaatneutraal te zijn. Hij vroeg zich af waarom Utrecht op dit punt voorop moet lopen. Nederland streeft ernaar in 2050 de uitstoot van broeikasgassen te hebben teruggebracht naar netto nul. De BBB-fractievoorzitter vreest dat de provincie maatregelen gaat opleggen en die niet neemt in overleg met de burgers.

Alle partijen kregen maandagavond de gelegenheid om in eerste termijn hun zegje te doen over het coalitieakkoord. Volgende week woensdagavond volgen de beantwoording door de gedeputeerden en een tweede termijn voor de fracties.


Buiten Utrecht en Noord-Brabant zijn er geen provincies waar BBB ontbreekt in het college van Gedeputeerde Staten. De Utrechtse coalitie bestaat uit GroenLinks, VVD, CDA, D66 en PvdA. Dit college werd gevormd nadat gesprekken tussen BBB en GroenLinks, met elk zeven zetels de grootste twee in de Utrechtse Staten, waren spaak gelopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer