Flevoland vindt onteigenen boeren voor stikstof niet nodig

In provincie Flevoland hoeven er geen boerenbedrijven onteigend te worden om aan de doelen voor stikstofreductie te voldoen. Dat stellen Gedeputeerde Staten van Flevoland in reactie op vragen van Forum voor Democratie.

Flevoland+vindt+onteigenen+boeren+voor+stikstof+niet+nodig
© Studio Kastermans

Flevoland kent geen stikstofgevoelige natuurgebieden. Daarom denkt de provincie dat gedwongen onteigening niet nodig is. Flevoland wil de verplichte stikstofreductie halen door innovatie en verduurzaming in alle sectoren die voor uitstoot zorgen.

Dat betekent niet dat er ook geen piekbelasters verdwijnen in Flevoland, schrijft het college van Gedeputeerde Staten, maar hier gaat de provincie niet over. 'Dit is een nationale opgave waar het Rijk de regie heeft over de uitkoop hiervan en ook een eigenstandige afweging maakt.' Naar verwachting is er maar een beperkt aantal piekbelasters in Flevoland.


Bij het verlenen van natuurvergunningen moet Flevoland wel verder kijken dan de provinciegrenzen. Er moet rekening worden gehouden met natuurgebieden dicht bij de provinciegrenzen, zoals de Wieden-Weerribben in Overijssel, de Veluwe in Gelderland en wellicht ook het Naardermeer in Noord-Holland. Het valt niet uit te sluiten dat agrarische en industriële activiteiten in Flevoland voor stikstofdepositie in die gebieden zorgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer